„Acasă ești în siguranță” spune o vorbă, însă sunt nenumărate pericole care pândesc și în apartament. Reprezentanții Spitalului Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe continuă campania de informare a cetăţenilor pe diferite teme legate de sănătate, „Bine de știut!”, demarată în urmă cu mai mult timp în mediul online, și au colectat cele mai frecvente zece accidente casnice, care pot duce la răni sau, în cel mai rău caz, chiar la moarte.

Redăm mai jos câteva lucruri „Bine de știut” despre accidentele casnice:

Deși nu există statistici cu privire la câte persoane sunt rănite în fiecare an în propriile case, se știe din datele Oficiului Central de Statistică (CSO) faptul că în 2018, în Ungaria au existat 1.733 de accidente gospodărești care au fost fatale. În general, chiar și în cel mai sigur apartament, pot exista răni frecvente care ar putea fi prevenite cel mult dacă nu ne-am dea jos din pat.

Obiecte care cad

Fie că este vorba despre un candelabru care atârnă din tavan, sau o farfurie decorativă care este pusă pe un dulap, o carte de pe un raft, toate pot provoca răni grave dacă ajung să cadă. Copiii și vârstnicii sunt mai expuși la astfel răni, deoarece nu sunt atât de rapizi încât să poată preveni accidentarea și să se ferească de astfel de obiecte care pot cădea. Copiii sunt capabili să provoace singuri accidente, mai ales atunci când învață să meargă și se sprijină de mobilier, cabluri electrice sau chiar de colțul unei fețe de masă. În acest caz, în funcție de dimensiunea, materialul și greutatea obiectului, ne putem trezi cu răni, de multe ori chiar grave.

Împiedicat / alunecare

Ca urmare a alunecărilor putem suferi o mare varietate de leziuni, de la vânătăi şi până la entorse, fracturi deschise sau femurale. Dacă există un prag, eventual scări în apartament, cu siguranță vor apărea mai des astfel de accidente. Dar, de asemenea, pot provoca momente neplăcute suprafețele parchetului sau gresiei, pe care dacă curge lichid sau orice fel de soluție, putem aluneca. Cu toate acestea, nu e indicat să le acoperim cu covoare, deoarece dacă nu există un strat antiderapant dedesubt, cele două suprafețe împreună garantează că vom aluneca în cele mai neașteptate momente. O atenție deosebită trebuie acordată băilor, mai ales dacă în familie avem persoane în vârstă, bolnave cu probleme de mobilitate.

Căzături

Deși împiedicările și alunecările discutate mai sus pot fi considerate și căzături, aici ne referim la cele de pe un scaun, o scară, de la fereastră, etc. Acestea sunt destul de frecvente, mai ales în timpul în care facem curăţenie, așa că întotdeauna trebuie să aveți grijă cum alegeți suprafaţa pe care vă urcați. Asigurați-vă de stabilitatea scării când vă urcați pe ea, eventual o poate ţine un membru al familiei, iar dacă nu aveţi ajutor acasă, cel puțin să țineţi telefonul în buzunar, astfel încât să puteţi anunța pe cineva dacă se întâmplă un accident. În urma unui astfel de accident, vânătăile sunt cea mai mică problemă, dar pot apărea și entorse, fracturi și va puteţi pierde cunoștința. De asemenea, anumite căderi, cum ar fi cele de la etaj atunci când curăţăm geamurile sau jgheaburile, pot duce la vătămări grave sau la moarte.

Ciocniri

Obiectele care ies din perete, mobilierul cu margini ascuțite, mânerele, toate reprezintă pericolele potențiale și surse de rănire. Avem noroc dacă scăpăm cu câteva vânătăi, dar ne putem alege cu tăieturi, așa că e indicat să înlăturați astfel de obstacole cât mai curând posibil.

Tăieturi și înțepături

Cuțite, foarfece, hârtie sau alte suprafețe ascuțite, un cui ruginit care iese din scaun sauun colţ de mobilier, toate sunt periculoase. Cel mai des în bucătărie putem suferi o astfel de vătămare, dar nu doar cuţitele ne pot răni. Cel puțin la fel de periculoasă poate fi marginea ascuțită a unei cutii sau a unei plăci rupte sau a unui pahar din chiuvetă. În cazul copiilor, orice suprafață de sticlă sau oglindă poate deveni, de asemenea, o sursă potențială de pericol, de aceea este recomandabil să le oferiți protecție adecvată, fixare sigură sau să le așezați într-o cameră în care ei nu pot intra. Pe lângă tăieturi, rănile de puncție cauzate de aceste dispozitive pot fi cel puțin la fel de severe. De menționat este că există şi un risc imens de infecție, de aceea trebuie avut grijă specială pentru dezinfectare.

Arsuri

Tot în bucătărie întâlnim foarte des arsurile. Ne putem stropi cu ulei încins, apă clocotită, o tavă fierbinte, putem suferi arsuri din orice, şi ne putem alege cu răni serioase, pe suprafeţe mari, care necesită îngrijiri spitalicești. Este prea des întâlnit în bucătărie faptul că sobele, șemineele, cazanele, etc, pot fi periculoase pentru copiii mici deoarece este suficient să nu fii atent o clipă și se pot arde chiar şi cu apă fierbinte de la robinet.

Înec

Din fericire, acest lucru este mai rar întâlnit dar destul de periculos. De obicei la adulți se întâmplă, atunci când înghit greșit o bucată de mâncare. Înecul la copii poate apărea din orice cauză, pot inhala obiecte, astfel că e important să punem lucrurile într un loc cât mai sigur. Pe lângă aceste pericole, trebuie să amintim și accidentele care pot apărea atunci când le facem copiilor baie: Nu îi lăsaţi niciodată nesupravegheți cu oricât de puțină apă ar fi în cadă.

Sufocarea

Din fericire, astfel de accidente sunt, de asemenea, rare, dar foarte periculoase pentru copiii mici. De obicei, sufocarea apare când gâtul unui copil este cumva prins într-un fel de șnur, cablu sau chiar o perdea în timp ce se joacă, brâul de jaluzele înfășurat în jurul gâtului. 

Otrăvire / intoxicare

Ca și cele de mai sus, otrăvirea este o amenințare mai mare pentru cei mici, deși este posibil și ca bătrânii să ia medicamente greșite. În plus, poate duce la otrăvire și utilizarea combinată a diferitelor substanțe chimice sau depozitarea lor necorespunzătoare, în special dacă de exemplu un detergent de curățare este turnat într-o sticlă care conține în mod normal o substanță non-toxică. Acest lucru poate fi înșelător și riscul este imens. Pe lângă toate acestea, merită să vă asigurați că nu există plante toxice în grădină sau în apartament, cum ar fi leandrul, toate părțile plantei fiind toxice, chiar și inhalând fumul atunci când sunt arse!

Leziuni provocate de arme

Astfel de accidente sunt dintre cele mai rare, întrucât, din fericire, regulile pentru păstrarea unei arme de foc în locuinţă sunt stricte, dar pot exista situaţii de aceea trebuie acordată o atenție specială depozitării atât a armelor de foc, cât și a altor arme de autoapărare. Acestea nu trebuie să fie accesibile copiilor în mod special.

Articolul precedentMormane de gunoaie aruncate într-o pădure din județul Covasna. Reprezentanții Primăriei: „Cei care știu de astfel de depozite să vină să ne spună, ca să luăm măsuri”
Articolul următorÎncă 9 persoane testate pozitiv pentru Covid-19. Numărul total al persoanelor infectate în judeţul Covasna ajunge la 205