Asociația „Zenobia” din Târgu Secuiesc a fost amendată cu 12.000 de lei de către inspectorii Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Covasna, după ce la începutul lunii decembrie a anului trecut, o femeie din Sfântu Gheorghe a acuzat conducerea și personalul azilului că nu i-au îngrijit mama, aducând-o într-o stare de sănătate precară, deshidratată, subnutrită și nespălată cu zilele, fapt ce a dus într-un final la decesul acesteia (știrea AICI).

Bătrâna în vârstă de 81 de ani a fost internată la Căminul pentru persoane vârstnice din Târgu Secuiesc pe 18 februarie 2019, iar în data de 26 noiembrie 2019 a fost internată la Spitalul din municipiu, unde a și decedat la scurt timp.

Inspectorii OPC Covasna au mers în control la sediul asociației, unde au descoperit mai multe nereguli, printre care produse expirate sau fără etichetă, depozitate în frigiderul și congelatorul unității, dar și faptul că beneficiarii, cei 44 de vârstnici internați, nu erau informați despre meniul zilei, alergenii sau de substanțele din preparatele alimentare, care pot cauza alergii.

În total, au fost aplicate trei amenzi care însumează 12.000 lei.

„Reclamanta susține că nu a fost respectat contractul cu administratorul căminului, respectiv Asociația Zenobia din municipiul Târgu Secuiesc, ca furnizor de servicii sociale, întrucât mama acesteia nu a fost îngrijită, fiind subnutrită și deshidratată. De altfel, susține că nu este singurul vârstnic care a decedat datorită faptului că nu sunt îngrijiți corespunzător la acest cămin. În data de 03.12.2019 o echipă din cadrul CJPC Covasna a efectuat un control la acest cămin și, fiind lipsă administratorul Asociației Zenobia, s-a lăsat invitație pentru o dată ulterioară. În data de 18.12.2019 dna administrator Szabo Jolan s-a prezentat la sediul CJPC Covasna, în prezența sa fiind întocmit procesul verbal de constatare a contravenției”, a transmis comisarul șef adjunct al CJPC Covasna, Mircea Diacon.

Potrivit acestuia, în urma controlului, în frigiderul și congelatorul căminului de bătrâni, inspectorii au descoperit mai multe iaurturi, slănină afumată și piept de pui dezosat, unele având termenul de valabilitate depășit de mai bine de o lună, și pe care inspectorii le-au confiscat.

„Prestatorul de servicii reclamat a fost sancționat pentru existența produselor expirate depozitate în frigiderul, respectiv congelatorul unității: ex. iaurt 4 buc, expirat la 27.10.2019, slănină afumată 2.8 kg, expirată la 01.12.2019, piept de pui dezosat 5.7 kg, expirat la 10.11.2019. (…) S-a aplicat o amendă contravențională în valoare de 3.000 lei, iar produsele expirate au fost scoase din circuitul comercial. Produse fără etichetă, depozitate în aparate frigorifice: de ex. carne tocată 11.5 kg, oase garf 7.6 kg, carne de porc diverse sortimente 18.7 kg, cârnați 7.8 kg, ciolan presat 3.4 kg, caș de oaie 1 kg, brânză din caș de oaie 3.8 kg. Aceste produse se foloseau la prepararea mâncărurilor, nefiind însoțite de nici un element de informare, identificare, nu se cunoaște data durabilității minimale ale acestor produse. Fapta constituie abatere (…) fiind sancționată cu amendă contravențională în valoare de 6.000 lei. În bucătăria unității nu există mijloc de măsurare verificat metrologic faptă sancționată cu amendă contravențională în valoare de 3.000 lei”, au transmis reprezentanții OPC Covasna.

În 2017, Asociația Zenobia din Târgu Secuiesc a mai fost amendată cu 6.000 de lei de către inspectorii OPC Covasna, după ce aceștia au descoperit, printre altele, produse alimentare expirate sau fără etichete/elemente de informare, iar beneficiarii nu erau nici atunci informați despre meniul zilei, alergenii sau de substanțele din preparatele alimentare, care pot cauza alergii.

Articolul precedentMinore din Vâlcea, date în urmărie naţională, găsite în Araci
Articolul următor3 cazuri de gripă confirmate în județul Covasna