De câțiva ani autoritățile covăsnene caută soluții pentru protejarea digurilor împotriva pagubelor pe care castorii le produc de-a lungul cursurilor de apă.

Directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Covasna, Ioan Ilaș ne-a declarat că reprezentanți ai Institutului de Cercetări și Amenajări Silvice (ICAS) Brașov, alături de conducerea Agenției pentru Portecția Mediului (APM) Covasna și SGA Covasna au găsit o soluție experimentală pentru protejarea digurilor de apărare contra inundațiilor, iar dacă se va dovedi eficientă, în viitor ar putea fi extinsă de-a lungul mai multor cursuri de apă.

„Chiar luni am fost cu directorul APM Covasna, Gheorghe Neagu, și cu constructorul în zona Ojdula, pentru a face o lucrare experimentală de protecție a digurilor împotriva castorilor. Cei de la ICAS Brașov au făcut un studiu în urma căruia am ajuns la concluzia că ar fi o posibilitate de a încerca să protejăm digurile. Noi o vom da ca o soluție de protecție, bineînțeles că implică niște costuri pe care nu știm cine le va asigura, dacă se va pune problema să se extindă, dar este o soluție și este una destul de bună, sperăm noi. O să urmărim în timp și vom vedea ce efecte are.”, a declarat directorul SGA Covasna, Ioan Ilaş.

Potrivit acestuia, lucrarea, promovată prin intermediul proiectului internaţional CAMARO-D  „Cooperare pentru practici avansate de management al impactului utilizării terenurilor asupra regimului apei în bazinul hidrografic al Dunării”, finanţat prin Programul de Cooperare Transnaţională Dunărea, din Fondul European pentru Dezvoltare Regională, constă în montarea unei plase de aproximativ 1,60 m care să nu le mai permită castorilor să ajungă în corpurile digurilor și să le afecteze.

Înmulțirea rapidă a castorilor a creat de-a lungul timpului probleme pe toate pâraiele județului

În urmă cu zece ani în judeţul Covasna au fost aduse 20 de exemplare de castori printr-un program de repopulare a zonei cu această specie, însă animalele s-au înmulțit rapid și au început să creeze probleme. Autoritățile locale spun că barajele construite de castori şi tunelele pe care aceștia le sapă în digurile de apărare contra inundaţiilor reprezintă un real pericol și pot produce pagube însemnate.

„Nu numai că s-au extins, au găsit un mediu foarte prielnic. Din ce discutam cu cei de la ICAS, pentru că ei au implementat acest proiect de repopulare, cea mai mare dezvoltare au avut-o în zona bazinului Râului Negru. E clar că le-a plăcut zona, se simt foarte bine acolo și sunt în număr foarte mare. Ei pot fi o problemă în ceea ce privește inundațiile pentru că barajele pe care le construiesc, în momentul când vin viiturile, sunt antrenate, ajung în zona podurilor, a construcțiilor hidrotehnice, le blochează și pot provoca probleme destul de serioase în această perioadă.”, a mai explicat Ioan Ilaș.

Articolul precedentCinci transporturi de animale sau produse, amendate de DSV Covasna
Articolul următor„Împreună pentru siguranța online a copiilor”, la Sfântu Gheorghe