Medicii veterinari au început verificările în fermele și gospodăriile covăsnene, în vederea realizării inventarului efectivelor de animale pentru actualizarea bazei de date la nivel național.

Șeful Direcției Sanitar Veterinare (DSV) Covasna, dr. Siko Barabasi Sandor ne-a precizat că până la mijlocul lunii decembrie, medicii veterinari din județul Covasna vor face inspecții în toate exploatațiile de animale, vizate fiind în principal crescătoriile de porci, pentru depistarea eventualelor cazuri de pestă porcină.

„Campania a început deja de mai bine de o lună și va dura până la mijlocul lunii decembrie. Parctic, este vorba despre inventarierea efectivelor tuturor speciilor de animale, a stării lor de sănătate. Viează în principiu specia porcină, pentru depistarea cât mai precoce a eventualelor cazuri de pestă porcină africană, deși toate animalele sunt inventariate. Nu avem cifre exacte în ceea ce privește numărul exploatațiilor verificate, pentru că numai la bovine sunt în jur de 11-12.000 de exploatații, la porcine sau la alte specii e și mai mare acest număr”, ne-a precizat șeful DSV Covasna.

Potrivit acestuia, în cadrul acțiunilor nu vor fi aplicate sancțiuni contravenționale pentru eventualele nereguli constatate, inspecțiile în exploatații fiind realizate de medici veterinari de liberă practică.

Astfel de acțiuni au loc la nivel național în fiecare an, în lunile noiembrie și decembrie, în conformitate cu Programul de supraveghere, prevenire şi combatere a bolilor la animale, a celor transmisibile la om, protecţia animalelor şi a mediului.

Acțiunile vizează supravegherea clinică a stării de sănătate a efectivelor de animale care se regăsesc în toate formele de creștere și exploatare, înclusiv în mediul silvatic; supravegherea unor boli transmisibile, prin examinarea în laborator a probelor recoltate de la animale şi păsări în acest scop; operaţiuni de vaccinare profilactică; monitorizarea şi controlul respectării legislaţiei privind circulația și utilizarea produselor biologice, a medicamentelor de uz veterinar şi a furajelor medicamentate.

Articolul precedentÎncepe Festivalul Internațional de Teatru Mișcare FLOW3
Articolul următorProiect: Tichete de masă pentru încă 4,5 milioane de români