Administraţia Naţională de Meteorologie a actualizat duminică avertizările meteo și a instituit Cod roşu de furtuni la altitudini de peste 1.500 de metri în Carpaţii Meridionali şi de Curbură pe parcursul zilei de luni, Cod portocaliu de rafale în Moldova, Transilvania, Maramureş, nordul Crişanei şi al Dobrogei începând de duminică după-amiaza şi Cod galben de vânt în restul ţării.

Vizate de CODUL ROȘU sunt 15 județe, printre care și jumătatea de sud a județului Covasna. Alte 24 de județe, printre care și jumătatea de nord a județului Covasna, sunt sub avertizare COD PORTOCALIU.

Potrivit meteorologilor, începând de duminică seară (23 februarie), vântul se va intensifica treptat în cea mai mare parte a ţării, cu viteze în general de 55 – 70 km/h, unde va fi Cod galben.

Începând cu ora 22:00, și până luni (24 februarie), la ora 18:00, va fi Cod portocaliu de vânt puternic în zone din Moldova, Transilvania, Maramureş, nordul Crişanei şi al Dobrogei. În intervalul menţionat, vântul va avea intensificări susţinute, în noaptea de duminică spre luni (23/24 februarie) şi în prima parte a zilei de luni (24 februarie) în nordul Crişanei, Transilvania şi Maramureş, cu viteze de 80 – 95 km/h, iar mai ales pe parcursul zilei de luni, în Moldova şi în nordul Dobrogei, temporar cu peste 90 – 100 km/h.

Codul portocaliu de vânt va afecta judeţele: Satu Mare, Maramureş, Suceava, Botoşani, Sălaj, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Mureş, Alba, Hunedoara, Sibiu, Braşov, Harghita, Covasna, Bacău, Vrancea, Neamţ, Iaşi, Vaslui, Galaţi şi Tulcea, Caraş-Severin, Arad (parţial).

Codul roşu va fi în vigoare începând de luni, 24 februarie, ora 02:00 și până la ora 18:00, în Carpaţii Meridionali şi de Curbură, unde vântul va sufla tare, cu viteze de peste 140 – 180 km/h, spulberând puternic zăpada şi determinând scăderea vizibilităţii spre zero.

Judeţele cu zone cu Cod roşu de rafale sunt: Caraş-Severin, Hunedoara, Gorj, Alba, Vâlcea, Sibiu, Braşov, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Covasna, Buzău, Vrancea.

⚠️ În acest context, pompierii militari recomandă să evitați deplasările pe durata manifestării vântului puternic și să vă adăpostiți în imobile sau spații închise, care vă asigură protecția.

În situația în care sunteți surprinși în zone deschise, trebuie să vă îndepărtați rapid de zona în care se manifestă fenomenele avertizate și să identificați un spațiu care garantează protecția.

Pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autovehiculelor se va face în zone ferite, la distanță sigură față de copaci, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate.

Anunțați imediat autoritățile, prin numărul 112, dacă aveți informații despre persoane care se află în pericol sau alte situații care pot afecta negativ comunitățile.

⚠️Polițiștii rutieri recomandă să nu porniți în deplasări decât în cazuri de strictă necesitate și să consultați frecvent Centrul InfoTrafic din Inspectoratul General al Poliției Române pentru a vă informa despre starea drumurilor și eventualele sectoare blocate sau închise.

 

Articolul precedentMiting al românilor din Covasna, Harghita, Mureș, la Palatul Cotroceni, împotriva Codului Administrativ
Articolul următorAccident grav la intersecția de la Reci. O mașină a intrat în sensul giratoriu și s-a răsturnat în afara drumului