A scăzut numărul infracţiunilor pentru tăieri ilegale şi furturi de lemn din fondul forestier administrat de Direcția Silvică Covasna, în 2019 fiind înregistrate 16 infracțiuni, față de 21 în cursul anului trecut, arată date oficiale ale instituției.

O ușoară scădere se observă și în ceea ce privește numărul contravenţiilor întocmite pentru aceleaşi fapte. Dacă în 2018 erau înregistrate 125 de contravenţii, în acest an s-au constatat cu 24 mai puține.

„De multe ori, când au fost prinși în pădure, hoţii de lemne declarau că nu ei au tăiat lemnele, fiind găsite gata tăiate. Este foarte greu de dovedit că persoana respectivă a tăiat lemnul și de multe ori chiar și când sunt prinși asupra faptului, a doua zi declară că de fapt au găsit lemnul gata tăiat, și doar l-au furat”, ne-a explicat șeful Direcției Silvice Covasna, Cornea Emilian.

Potrivit acestuia, şi valoarea totală a contravențiilor silvice aplicate în acest an, s-a ridicat la 132.500 lei, față de 150.500 lei în aceeaşi perioadă din anul trecut.

A crescut în schimb numărul acțiunilor desfășurate în acest an pe linia verificării legalităţii transportului materialelor lemnoase.

Dacă în aceeaşi perioadă din 2018 au fost derulate în total 661 de astfel de controale, în acest an numărul a ajuns la 757.

Dintre acestea, 175 s-au derulat cu sprijinul oamenilor legii, cu 39 mai multe față de anul trecut, arată datele Direcției Silvice Covasna, iar în 36 de cazuri au fost aplicate sancțiuni contravenționale (față de 26 în 2018).

Cu ocazia acestor controale, s-au confiscat 113 mc material lemnos (față de 121 mc în 2018), din care 55 mc în cadrul acțiunilor comune derulate cu Inspectoratul Județean de Poliție Covasna.

Articolul precedentMiercurea alarmelor la ISU Covasna
Articolul următorAmenzi și material lemnos în valoare de zeci de mii de lei, în ultima săptămână, în județul Covasna