Teatrul Andrei Mureșanu (TAM) din Sfântu Gheorghe a început pregătirile pentru Ziua Națională, invitatul din acest an fiind actorul și regizorul român Ion Caramitru, care va pune în scenă piesa „Dor de Eminescu”.

Managerul TAM, Anna Maria Popa, a scris zilele trecute într-o postare pe pagina personală de Facebook că decizia de a-l invita pe Ion Caramitru cu un spectacol care îl are în centrul atenției pe poetul Mihai Eminescu a fost luată „din dorința de a le aduce oamenilor ce-și doresc”, făcând referire la incidentul de anul trecut când un grup de persoane au protestat în fața teatrului, în timpul unei piese despre care aceștia susțineau că este o „batjocură” şi o „sfidare” la adresa istoriei şi poporului român.

„Mai țineți minte aventura noastră de 1 decembrie, de anul trecut? Eu nu cred că voi uita prea curând… Iată mai avem o lună și urmează o nouă Zi Națională. De această dată m-am pregătit temeinic încercând să aflu ce își doresc oamenii și am făcut tot ce e uman posibil să le aduc ce își doresc. Vine Domnul Ion Caramitru cu spectacolul “Dor de Eminescu”. (Nu a fost deloc ușor să îl conving să vină fix de 1 decembrie când mai avea 20 de alte cereri). Ce voiam să spun… alea trei autocare de data trecută nu vin și acum dar să își ia și bilet? Că declarau că Eminescu e părintele lor spiritual. Sau ei vin doar la ordin și de fapt ce se întâmplă pe scenă nu are nicio relevanță?”, a scris managerul TAM, Anna Maria Popa într-o postare pe Facebook.

Anul trecut, Teatrul Andrei Mureșanu din Sfântu Gheorghe a ales să marcheze împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire punând în scenă piesa de teatru „Nu chiar 1918”, în regia lui Cristian Ban, scrisă de dramaturgul Székely Csaba. Momentul nu a fost apreciat de un grup de „naționaliști” veniți cu autocarele din mai multe colțuri ale țării special pentru a boicota spectacolul.

Aceștia au blocat foaierul teatrului și au scandat „Rușine, rușine, rușine să vă fie!” sau „Trăiască, trăiască, trăiască și-nflorească, Moldova, Ardealul și Țara Românească!” susținând că piesa este o jignire la adresa României și defăimează simbolul național.

„Dacă avem sold out îmi calc pe suflet și aproape că îi iert”

Anna Popa a mai scris că dacă la spectacolul „Dor de Eminescu”, care se va jucat de 1 Decembrie, cei care au protestat pentru comedia „Nu chiar 1918!” vor cumpăra bilete, îi va ierta „pentru mârlănia de anul trecut”.

„Deoarece spectacolul are niște costuri aferente am solicitat sala mare pentru a păstra tariful de 20 lei / bilet. Biletele pot fi deja cumpărate de la casieria teatrului, din noiembrie sunt disponibile și online (…) Sunt foarte curioasă câte bilete vor fi cumpărate de acei patrioți! Pedepsiți-mă vă rog și demonstrați-mi că m-am înșelat în privința voastră! Rupeți ușa casieriei să văd că vă pasă de teatrul românesc, să văd că vă doriți cu adevărat măcar întâlnirea cu Eminescu! Dacă avem “sold out” de 1 decembrie anul ăsta, îmi calc pe suflet și aproape vă iert pentru mârlănia de anul trecut!”, a scris Anna Maria Popa.

Articolul precedentCentrul de agrement din Comandău a fost finalizat
Articolul următorDovleacul, vedeta la Școala Gimnazială „Romulus Cioflec” din Araci