Primăria Covasna a început pregătirile pentru punerea în funcțiune a pârtiei de schi „Lőrincz Zsigmond” din stațiune, și organizează în acest sfârșit de săptămână o acțiune civică, fiind așteptați să dea o mâne de ajutor toți amatorii sporturilor de iarnă.

Acțiunea va avea loc sâmbătă, începând cu ora 10:00, iar în schimbul muncii depuse, participanţii vor fi răsplătiţi cu abonamente gratuite în sezonul 2019-2020, valabile o zi, fie pentru pârtia de schi fie pentru patinoarul amplasat la baza pârtiei.

Primarul stațiunii, Gyerő József, spune că scopul acțiunii este mai degrabă de a lega comunitatea, şi pentru a le oferi iubitorilor sporturilor de iarnă ocazia să socializez şi să schimbe impresii.

„Sâmbătă organizăm o acțiune civică, pe care am mai făcut-o și în anii precedenți, o acţiune de curățare a pârtiei de schi de pietre, pentru că acel versant, muntele practic tot scoate aceste pietre, lucrează, și până în momentul în care se instalează vegetația e plin de pietre. Schiorilor nu le plac pietrele, aşa că organizăm această acțiune. Desigur, Primăria curăța pârtia și prin eforturi proprii, dar ne-am gândit să facem o activitate la care să se întâlnească schiorii, să discute despre sezon, despre echipamente, și așa mai departe, să fie o atmosferă frumoasă. Anul acesta am făcut un apel și către patinatori, iar cei care vor veni și ne vor ajuta vor primi câte un abonament gratuit de o zi, ori pentru patinoar, ori pentru schi. Îi vom servi pe cei prezenți cu ceai cald, o pâine cu untură sau cu gem, fiecare ce dorește. Sperăm că și vremea ne va ajuta, pentru că dacă va ploua nu vom putea face acțiunea”, ne-a explicat edilul.

Pârtia şi patinoarul s-ar putea deschide la mijlocul lunii decembrie

Primarul staţiunii spune că pentru a putea fi puse în funcţiune tunurile de zăpadă şi pentru a fi deschis oficial sezonul de schi este nevoie ca temperaturile să coboare până spre -3 grade Celsius, însă patinoarul de la baza pârtiei va fi deschis cel mai probabil spre mijlocul lunii decembrie.

„Depinde foarte mult de vreme. Patinoarul nu e la fel de dependent de timpul de afară, dar pârtia da, pentru că dacă nu se depune un strat consistent de zăpadă naturală nu vom putea fabrica atât de multă zăpadă artificială încât să ne satisfacă cerințele. Dacă vom avea și zăpadă naturală, și câteva zile temperaturi sub -2, -3 grade Celsius, vom da drumul și la tunuri, și sperăm ca până de Crăciun să fie în regulă. Dacă totuși până de Crăciun nu putem să pregătim pârtia, o vom face când ne va lăsa vremea. Patinoarul sper ca până la mijlocul sau sfârșitul lunii decembrie să fie deschis. De Crăciun cu siguranță se va patina la baza pârtiei, dacă nu vor fi temperaturi de peste 3, 4 sau chiar 5 grade Celsius. În zilele care urmează vom licita și spațiul de alimentație publică de lângă pârtie, care va avea program de funcționare cel puțin cât timp vor funcționa pârtia și patinoarul”, a mai spus primarul Gyerő József.

Preţurile au rămas neschimbate

Preţurile au rămas neschimbate faţă de anii trecuţi, astfel că biletele pentru ambele tronsoane ale pârtiei de schi costă 3 lei, abonamentele în intervalul orar 10:00-15:00 vor costa 24 de lei / persoană, iar în intervalul orar 15:00 – 21:00 vor costa 34 de lei / persoană.

Şi în acest an turiştii vor avea la dispoziţie abonamente de o zi, în intervalul orar 10:00 – 21:00, pentru care vor scoate din buzunar 47 de lei / persoană, dar și abonamente de weekend, la prețul de 66 de lei / persoană, elevii, studenții și pensionarii având reduceri de 50% la tarif și biletul de urcare.

De asemenea, copiii sub 6 ani, însoţiţi de adulţi, beneficiează de gratuitate, iar elevii şi studenţii sub 25 ani dar şi pensionarii beneficiează de o reducere de 50% din tarifele de urcare și abonamente.

În plus, pe drumul forestier din zona pârtiei de schi, turiştii vor avea la dispoziţie o zonă destinată săniuşului.

„Programul îl vom posta în perioada următoare, coroborat cu programul elevilor. Prețurile au rămas neschimbate, și la fel și costul închirierii echipamentelor (…) Între timp ne-am mai dotat cu patine și schiuri, clăpari, astfel încât să putem face față solicitărilor, și pregătim și acel drum forestier pe unde turiștii se vor putea da și cu sania, acolo încercăm să facem un fel de centru de agrement. Vom avea şi laser cu lumini, ca să avem un ambient plăcut pentru cei prezenți”,  a mai precizat primarul.

Cu două tronsoane, unul de 400 metri lungime, cu un grad de dificultate uşor, şi altul de 1.000 de metri lungime și grad de dificultate mediu, pârtia de schi „Lorincz Zsigmond” este cea mai mare din județ, iar de anul trecut, la baza acesteia, turiștii au la dispoziție și un patinoar mobil artificial, primit cadou în anul 2017 de la Primăria municipiului Sfântu Gheorghe, și care va fi funcțional pe toată perioada în care se va putea schia.

Articolul precedentMNCR pierde prima etapă a Campionatului Județean de Baschet Amator Covasna
Articolul următorFilme noi la Cinema Arta, în perioada 22 – 28 noiembrie