Un bărbat de 33 de ani, originar din județul Mureș, care locuinește fără forme legale în localitatea Bixad, a solicitat sprijinul polițiștilor în seara zilei de sâmbătă, sesizând că ar fi fost victima unei agresiuni.

Bărbatul le-a povestit oamenilor legii că ar fi fost agresat de persoane necunoscute și aruncat pe carosabil dintr-un autovehicul în care era pasager, însă în urma cercetărilor efectuate, poliţiştii au stabilit că realitatea a fost de fapt alta.

Potrivit IPJ Covasna, bărbatul se afla în stare avansată de ebrietate, după ce consumase alcool începând cu orele după-amiezii și fusese să petreacă și la un eveniment public pe raza comunei Ozun. La întorcerea spre casă a avut, de mai multe ori, întâlniri mai puțin prietenoase” cu un stâlp și cu partea carosabilă, alegându-se cu mai multe leziuni și, pentru că i-a fost rușine de starea în care se afla, a sunat la 112 anunțând că ar fi fost agresat.

Bărbatul a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 500 de lei, iar polițiștii i-au recomandat ca pe viitor să folosească numărul 112 doar pentru situații care reclamă urgență.

Polițiștii readuc în atenție câteva aspecte referitoare la utilizarea numărului de urgență 112

Potrivit art. 32 din OUG 34/2008 privind organizarea și funcționarea Sistemului național unic pentru apeluri de urgență, apelarea abuzivă ori alertarea falsă prin utilizarea numărului de urgență 112 constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 500 la 1.000 de lei.

Același act normativ stabilește că numărul de urgență se apelează atunci când este necesară intervenția agențiilor specializate, pentru asigurarea asistenței imediate în situații în care este periclitată viața, integritatea ori sănătatea cetățeanului, ordinea publică, proprietatea publică sau privată ori mediul.

Alertarea falsă reprezintă utilizarea intenționată a numărului 112 pentru determinarea alarmării sau intervenției agențiilor specializate de intervenție, în mod nejustificat, iar apelarea abuzivă se consideră situația apelării repetate, cu rea intenție, a numărului 112, fără ca apelantul să justifice o stare care necesită acțiunea agențiilor specializate de intervenție.

Polițiștii atrag atenția cetățenilor să dea dovadă de discernământ atunci când apelează numărul de urgență și să analizeze temeinic dacă problema pe care o reclamă constituie o urgență reală. Trecând peste sancțiunea pecuniară pe care o riscă cel care apelează numărul de urgență fără a avea un motiv întemeiat, cetățenii trebuie să aibă în vedere că timpul pe care operatorul îl petrece pentru a rezolva o problemă care nu reclamă urgență, este posibil să fie vital pentru altcineva care chiar are o problemă reală și ar putea să fie pus în situația de a nu putea beneficia de sprijinul autorităților în cel mai scurt timp.

Articolul precedentSepsinet continuă poveștile tinerilor care au revenit acasă cu povestea președintelui Asociației Ecou
Articolul următorPompierii covăsneni, rezultate excelente la Campionatul de Atletism și Cros al MAI