Iniţiatorii proiectului Sepsinet continuă seria interviurilor cu tinerii care s-au întors acasă, prezentând de această dată povestea unui tânăr inginer care și-a finalizat studiile în Capitală, dar a decis să revină în Sfântu Gheorghe întrucât consideră că orașul natal este „ideal pentru familiile tinere”.

Cu o activitate impresionantă în rândul organizațiilor de tineret, Alexandu Ujvarosi-Brezeanu poate fi considerat unul dintre motoarele noii generații din Sfântu Gheorghe, fiind și președintele Asociației de Tineret Ecou.

Într-un video postat pe portalul www.sepsinet.ro, tânărul în vârstă de 30 de ani povestește, printre altele, ce l-a convins să revină în orașul natal după ce a absolvit Universitatea Politehnică București.

Decizia am luat-o destul de pragmatic, zic eu, chiar dacă am ales să vin către prieteni. În momentul în care am terminat facultatea, practic aveam de ales între a rămâne în București, ceea ce ar fi însemnat costuri mult mai mari, și trebuia să îmi găsesc un loc de muncă acolo, sau să revin acasă unde chiar dacă m-aș fi angajat, salariile nu se compară cu cele din Brașov sau București. E o diferență, dar și cheltuielile sunt mai reduse. Cumva, faptul că am făcut foarte multe lucruri, am organizat atâtea zeci de evenimente, acesta a fost punctul în plus către întoarcerea acasă. Am ales să vin spre Sfântu Gheorghe unde am preluat oficial președinția Asociației de Tineret Ecou. Am și avut noroc să îmi găsesc un loc de muncă din domeniul studiilor mele, iar din 2012 sunt în Sfântu Gheorghe și-mi împart activitățile între serviciu și ONG”, povestește tânărul.

El mai spune că nu regretă decizia de a renunța la viața într-un oraș mare, unde cu siguranță i s-ar fi ivit mai multe oportunități, din contră, se mândrește cu municipiul Sfântu Gheorghe.

Nu regret că am renunțat la un oraș mare, pentru că și aici, în Sfântu Gheorghe, am descoperit foarte multe oportunități, am învățat să fac foarte multe lucruri. Îmi place foarte mult orașul, tuturor celor cărora le povestesc, încerc să mă laud cu cât mai multe realizări, chiar dacă nu sunt toate ale mele, dar sunt ale orașului, sau ale unor oameni din oraș. La nivel de implicare în viața comunității, fie că vorbim despre asociațiile de tineret sau despre firme, județul Covasna are cel mai mare număr de voluntari pe cap de locuitor, și cred că vârful absolut este în Sfântu Gheorghe. Sunt zeci de organizații și sute, poate mii de voluntari care fac activități, dar nimic nu ar fi posibil fără firme, companii care să investească în aceste activități. Sponsorizările suint foarte importante”, mai spune tânărul.

Alexandru este de părere că, deși comparativ cu orașele universitare mari din țară, unde tinerii au mai multe posibilități, orașul Sfântu Gheorghe nu dispune de aceeași „efervescență”, municipiul s-a dezvoltat în ultimii ani.

Sunt multe chestiuni care se fac foarte bine în Sfântu Gheorghe. Pe de altă parte, trebuie să recunosc, pentru tineri nu este foarte motivant să rămână aici. Nu e efervescența aceea din orașele universitare în care marea majoritate sunt tineri și se distrează. Acolo sunt foarte multe firme care fac activități pentru că știu că au ca public țintă studenți și tineri. Cred că ăsta este marele dezavantaj al orașului, că nu are acele elemente care să atragă tinerii înapoi, sau să îi țină aici pe cei care doresc să plece. Se întâmplă foarte multe lucruri dar poate nu pe gustul lor, sunt spectacole, meciuri de fotbal, de baschet, sunt zeci de cluburi sportive unde poți să faci mișcare, deci există o varietate foarte mare de lucruri din care poți să alegi. Orașul crește, se vede un trend pozitiv, din ce în ce mai mulți tineri rămân acasă, sau se întorc, încep să se deschidă noi posibilități pentru locuitorii orașului, dar cred că mai avem încă puțin până la acea masă critică ce va duce la efervescența care lipsește”, explică tânărul.

Pagina sepsinet.ro a fost lansată la sfârșitul lunii decembrie a anului trecut, de Primăria Sfântu Gheorghe, cu scopul de a-i inspira pe tinerii plecați în străinătate pentru ca aceștia să se întoarcă acasă.

Site-ul mai cuprinde, printre altele, informaţii despre viaţa comunităţii locale şi despre proiectele autorităţilor.

Articolul precedentSalvamont Covasna a finalizat reabilitarea traseului turistic spre Șugaș Băi
Articolul următorA sunat la 112 să anunţe că a fost bătut. Agresorii: un stâlp şi asfaltul