Un bărbat de 39 de ani din Sfântu Gheorghe este cercetat de polițiști după ce s-a branșat ilegal la rețeaua de energie electrică a blocului în care locuiește, de două ori în 24 de ore.

Potrivit IPJ Covasna, bărbatul, care are antecedente penale, este acum cercetat și pentru furt și distrugerea de sigilii.

„La data de 14.01.2020, în jurul orelor 16:00 Poliția Municipiului Sfântu Gheorghe, a fost sesizată cu privire la faptul că o persoană ce locuiește într-un bloc din municipiu s-a branșat ilegal la rețeaua de furnizare a energiei electrice. Polițiștii s-au deplasat la fața locului și cu sprijinul unor reprezentanți ai  companiei de furnizare a energiei electrice au constatat faptul că un bărbat în vârstă de 39 ani, întrucât i s-a sistat furnizarea de energie electrică, a rupt sigiliul de la contorul electric și s-a branșat ilegal la rețeaua de furnizare a energiei electrice alimentând instalația electrică a apartamentului (…) Polițiștii au fost sesizați la data de 15.01.2020, în jurul orelor 18:00 cu privire la faptul că același bărbat s-a branșat, din nou, în mod ilegal la rețeaua de furnizare a energiei electrice”, au transmis reprezentanții IPJ Covasna.

Polițiștii atrag atenția că sustragerea de energie electrică este considerată furt sub incidența Codului Penal, iar executarea sau folosirea de instalaţii clandestine în scopul racordării directe la reţea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare constituie infracţiune.

Totodată, deteriorarea, modificarea fără drept sau blocarea funcţionării echipamentului de măsurare a energiei electrice livrate ori modificarea fără drept a componentelor instalaţiilor energetice constituie infracţiune.

În opinia specialiștilor, sustragerea energiei electrice din reţeaua de joasă tensiune reprezintă un risc atât pentru cei care se racordează în mod ilegal, cât şi pentru consumatorii din vecinătate.

Orice intervenţie neautorizată, precum şi utilizarea unor instalaţii improvizate, pot genera oricând accidente grave sau incendii, ducând la pierderi de vieţi omeneşti şi daune materiale semnificative.

Totodată, consumul fraudulos de energie influenţează calitatea serviciilor, determină variaţii de tensiune şi întreruperi ale alimentarii cu energie electrică, provocând astfel disconfort pentru persoanele care consumă energie electrică având contracte încheiate de furnizare a energiei electrice şi respectând prevederile legale în vigoare.

Polițiștii covăsneni îi roagă pe locuitor ca în cazul în care au informații despre săvârșirea unor astfel de infracțiuni, să sesizeze fapta prin apel la 112 sau la cea mai apropiată unitate de poliție.

Articolul precedentDouă incendii joi dimineață în județul Covasna
Articolul următorCe drepturi și obligații avem când interacționăm cu angajatii MAI – VIDEO