Primăria orașului Covasna, Consiliul Județean Covasna și Asociația pentru Dezvoltarea Turismului în județul Covasna oferă și anul acesta populației locale și turiștilor oportunitatea de a cunoaște cultura populară, valorile stațiunii și meșterii populari care și în zilele noastre își desfășoară activitatea de păstrare a tradițiilor cu dăruire și în mod activ.

Cea de-a doua ediție a Festivalului „Forgács ” din scaunul Orbai va avea loc duminică, 28 iulie, în centrul orașului Covasna, și este, potrivit organizatorilor, un eveniment care contribuie la întărirea identității regionale.

În cadrul evenimentului vor defila și păstrătorii de tradiție care au participat la cea de-a X-a ediție a manifestării tradiționale „Recrutarea Husarilor” în județul Covasna.

În ceea ce privește festivalul, primarul orașului Covasna, Gyerő József, a spus că feed-back-urile primite atât din partea turiștilor, cât și din partea liderilor administrațiilor locale din județul Covasna, a reprezentanților ONG-urilor și a populației microregiunii, au demonstrat că Festivalul „Forgács ”, organizat pentru prima oară în iulie 2018, la Covasna, a atins obiectivele urmărite de inițiatori: evenimentul a oferit, în mod excepțional, oportunități pentru prezentarea meșteșugurilor populare tradiționale ale prelucrării lemnului, precum și pentru promovarea, menținerea și transmiterea valorilor culturii populare secuiești către tânăra generație.

„Evenimentul a oferit participanților o experiență socială cu o atmosferă unică, iar prin oportunitățile de recreere și distracție oferite pentru turiști, a creat posibilitatea de a cunoaște în mod direct viața secuilor. Anul acesta vom extinde lista participanților și a artiștilor care vor evolua pe scena festivalului, deoarece am convenit cu primarii covăsneni că de acum încolo, în fiecare an, vom invita să ne fie oaspeți la Festivalul „Forgács ” câte o localitate din Ungaria, înfrățite cu două localități din județul Covasna. Festivalul servește astfel întăririi relațiilor transfrontaliere și a sentimentului de apartenență la această națiune. În acest an ne vor onora cu prezența și, spre bucuria marelui public, vor oferi programe culturale delegații din Pápa (Ungaria), localitate înfrățită cu orașul Covasna și cei din satul Kocsér, care este înfrățit cu comuna Zagon. Am încredere în reușita celei de-a doa ediții a Festivalul „Forgács ” din scaunul Orbai” – a afirmat edilul.

Președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor a precizat că promovarea acestor evenimente este esențială pentru turismul și marketingul regional, iar festivalul reprezintă „o călătorie în timp”, fiind o bună modalitate de a prezenta publicului larg tradițiile populare.

„Considerăm că este important ca în fiecare parte a județului să organizăm evenimente care se focusează asupra valorilor locale și a particularităților regiunii, deoarece prezentarea și promovarea acestora este esențială din punctul de vedere al turismului și al marketingului regional. În același timp, festivalul reprezintă oarecum și o călătorie în timp, este una dintre formele de prezentare pentru publicul larg a tradițiilor populare, este un eveniment în cadrul căruia copiii se uită cu mirare și se familiarizează cu implicațiile vieții cotidiane de altădată, iar părinții și bunicii lor readuc la viață aceste obiceiuri”, a precizat Tamás Sándor.

În cadrul evenimentului, care va debuta la ora 10:00 cu spectacolul fanfarelor, pe străzile orașului Covasna va avea loc și defilarea păstrătorilor de tradiții secuiești, de la ora 12:00, iar în parcul Gheorghe Doja va avea loc inaugurarea unei porți secuiești.

Deschiderea oficială a Festivalului „Forgács ” din scaunul Orbai va avea loc la ora 13:00, pe scena centrală a festivalului, fiind urmată de recrutarea husarilor și de spectacolele ansamblurilor folclorice.

Ca program permanent, demonstrațiile interactive din atelierele de lucru vor oferi prilejul celor curioși să încerce meșteșugurile tradiționale, iar în cadrul târgului producătorii locali își vor oferi produsele. Cei interesați sunt așteptați să participe la activități pentru copii, dansuri populare, spectacole ale fanfarelor, precum și concerte.

 

 

Articolul precedentPeste 750 de pacienți la Urgențele Spitalului Județean din Sfântu Gheorghe în ultima săptămână
Articolul următorDezvoltare rurală printr-o cooperare între autoritățile locale și județene