23 de cetățeni străini din ţări precum Sri Lanka, Turcia, Nepal, China, Camerun, Nigeria sau Republica Moldova, lucrează la ora actuală în județul Covasna, toţi fiind angajaţi cu forme legale, arată datele Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Covasna.

Conducerea instituţiei a precizat că în cursul anului trecut, inspectorii ITM Covasna au făcut mai multe controale la societăţile din judeţ care au angajat cetăţeni străini, însă nu au fost descoperite nereguli, cu excepţia unui singur angajator din localitatea Ozun unde inspectorii au găsit patru persoane din Republica Moldova fără aviz şi contract individual de muncă.

„Am făcut 25 de controale pe OUG 25/2014 – Încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României. Legea se referă numai la persoanele care nu fac parte din Uniunea Europeană, deci cei care vin din Moldova, din Sri Lanka şi alte țări. În județul Covasna lucrează 23 de persoane străine din care 14 cu aviz de muncă, iar fără aviz de muncă mai sunt 9 (…) Nu am avut cazuri frecvente de încălcare a legislației muncii, cu excepția unui angajator din Ozun la care în vara anului trecut au fost găsiți 4 moldoveni fără contract individual de muncă și aviz. Cetățenii moldoveni au dreptul, datorită tratatelor dintre România și Moldova, să lucreze pe o rază de 30 km, însă dacă depășesc această distanță trebuie să aibă aviz de muncă (…) Între timp acele persoane au intrat în legalitate. Toate aceste societăți au fost controlate și nu au fost descoperite nereguli, nu am avut nicio sesizare. Acolo unde lucrează acești oameni care nu fac parte din UE nu au fost probleme de niciun fel”, a declarat inspectorul-şef adjunct al ITM Covasna, Liliana Balmuş.

Potrivit acesteia, dintre cei 23 de străini care muncesc în judeţul Covasna, 3 sunt din Turcia şi au fost angajaţi ca manageri la RGT Sfântu Gheorghe, având aviz de muncă emis de Oficiul Român de Imigrări; alţi doi – un jucător camerunez şi un altul nigerian au fost angajaţi la clubul de fotbal Sepsi OSK; iar la o firmă de panificaţie din Sânzieni au fost angajaţi patru brutari din Nepal.

De asemenea, în municipiul Târgu Secuiesc sunt angajate 3 persoane din China, care lucrează ca vânzători, iar la restaurantul Hotelului Clermont din Covasna sunt angajate două persoane din Sri Lanka.

În cazul celor 9 persoane încadrate în muncă fără aviz, reprezentanţii ITM Covasna spun că angajatorii au respectat legislaţia în vigoare şi au anunţat Oficiul Român de Imigrări.

Articolul precedentMeciul Sepsi SIC – CSM Satu Mare a fost amânat
Articolul următorCod portocaliu de ninsori şi viscol în judeţul Covasna. Alte 9 judeţe din ţară sunt sub cod roşu