Încă un cadavru al unui porc mistreţ a fost descoperit sâmbătă dimineaţă pe fondul de vânătoare din localitatea Baraolt, la doar câteva zile după ce virusul pestei porcine a fost confirmat la mai mulţi mistreţi din zonă, iar autorităţile sanitare susţin că au motive să  suspecteze prezenţa virusului şi în acest caz.  

 

Şeful Direcţiei Sanitar Veterinare (DSV) Covasna, dr. Sikó Barabási Sándor, a scris într-o postare pe pagina personală de socializare că după prelevarea probelor şi efectuarea necropsiei, animalul a fost îngropat sub supraveghere sanitar veterinară.

 

“Se extinde pesta porcină africană la efectivele de mistreţ din judeţul Covasna. Azi dimineaţă s-a gasit un nou cadavru de mistreţ pe fondul de vânătoare nr. 5 Baraolt, în apropiere de localitatea Bodos. După efectuarea necropsiei există suspiciunea de pestă. Au fost recoltate probe, iar cadavrul a fost îngropat sub supraveghere sanitar veterinară”, a transmis şeful DSV Covasna, dr. Siko Barabasi Sandor.

 

În urmă cu mai bine de două săptămâni, prezenţa virusului pestei porcine a fost confirmată într-o exploataţie de porci Mangaliţa din localitatea Aita Mare, iar în urmă cu câteva zile directorul DSV Covasna a anunţat că pe lângă cadavrele celor trei porci mistreţi găsiţi la sfârşitul săptămânii trecute pe fondul de vânătoare Brăduţ, la care s-a confirmat boala, au mai fost depistatate încă trei cadavre la graniţa dintre fondurile de vânătoare Cormoş şi Herculian, la Brăduţ şi Herculian.

 

Pentru prevenirea extinderii bolii, autorităţile au dispus zilele trecute o serie de măsuri, printre care lichidarea tuturor mistreţilor din zona afectată, precum şi a animalelor răpitoare.

 

În acest an, primele focare de pestă porcină au fost semnalate în luna februarie, în gospodării din localităţile Sfântu Gheorghe şi Valea Crişului, fiind sacrificaţi preventiv aproape 140 de porci.

Articolul precedentMembru ANAT: „Turismul balnear este alternativa dezvoltării durabile a județului Covasna”
Articolul următorStatistică oficială: Peste 500 de condamnați eliberați în urma recursului compensatoriu au recidivat în ultimii doi ani