Turismul balnear este alternativa dezvoltării durabile a județului Covasna, stăm pe o comoară însă nu știm să o valorificăm, spune Herman Rosner, membru în cadrul Comisiei de Turism și destinații interne a Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT) din România.

Acesta este de părere că „potenţialul uriaş” pe care stațiunea Covasna îl are nu poate fi valorificat fără cercetare ştiinţificã şi promovare eficientã a factorilor naturali terapeutici, și că odată ce se va investi în dezvoltarea stațiunilor balneare, gradul de ocupare în industria hotelieră va fi mult mai mare.

„Noi trebuie să ne focusăm pe turismul balnear. Este foarte bun turismul de conace, cel gastronomic, sunt idei foarte bune, dar principalele capacități de cazare sunt la Covasna, la turismul balnear, sunt elementul de unicitate și de competitivitate. Wellnes-ul, spa-urile, fie că vorbim de masaj, de saună, le poți face oriunde în lume, unii le au chiar acasă. Ideea este cum faci cu mofeta pentru că în Covasna sunt 14 mofete dintre care 9 în funcțiune, și de exemplu în toată Ungaria sunt doar două mofete. Dacă vă uitați la compoziția mofetelor din Covasna, Hotelul Căprioara are 16.000 de ioni negativi, iar Davos-ul din Elveția are doar 3.000 de ioni negativi. Dacă vă uitați în literatura de specialitate, ionii negativi sunt vitaminele sistemului sănătos, și le avem acolo, în <<arena sănătății>> cum am numit mofeta. Nu știm să le folosim, trebuie cercetare, valorificare și dezvoltate mai mult parteneriatele cu centrele de cercetare”, a mai precizat specialistul în domeniul turismului balnear.

Rosner mai spune că turismul balnear poate reprezenta o alternativă ușor de implementat pentru refacerea stării de sănătate și poate fi utilizat cu succes în domeniul serviciilor medicale pentru prevenirea bolilor, reducerea stresului, profilaxie şi reconfortare, folosind factori terapeutici naturali.

„Industria de medicamente care livrează miliarde are mai mare trecere, orice medic prescrie medicamente foarte scumpe și vedem efectele secundare. Lumea începe să conștientizeze ce sume enorme se cheltuiesc pe sănătate. Europa cheltuie 700 de miliarde de euro pentru tratarea bolilor, exceptând bolile transmisibile. La nivel de România cifrele care reflectă consumul de medicamente sunt în continuare în creșterea anuală cu 2 cifre, suntem aproape de 3 miliarde de euro. Avem în continuare un sistem bolnav, vorbim prea puțin despre prevenție, educație, sănătate. Specialiștii vorbesc despre o mega tendință de revenire la tratamentul cu factori naturali. Ceea ce avem noi la Covasna, Spitalul de Recuperare Cardiovasculară care anul viitor aniversează 60 de ani este foarte valoros, dar noi nu știm să îl valorificăm. Să ai 60 de ani de expertiză și să faci metoda de tratament Covasna, folosind factori naturali, este o comoară, un diamant care trebuie șlefuit și valorificat”, mai spune Herman Rosner.

El a mai precizat că există investitori care au înțeles acest fenomen, iar în viitorul apropiat stațiunea Covasna se va îmbogăți cu încă o unitate de cazare și tratament care va pune în valoare turismul balnear.

„Se pregătește o nouă investiție la Covasna, cineva care va termina Casa de Cultură va face un hotel pornind tocmai de la turismul balnear. Este deja cumpărat, trebuie să facă proiect, să obțină autorizație, dar și-a numit firma Mofeta&SPA, deci a înțeles ce înseamnă mofeta. Spunem că nu poți fi profet în țara ta și uite că vin alții și sunt”, a mai spus specialistul în turism balnear.    

În acest an Covasna a devenit „Staţiunea mofetelor şi a celor 1.000 de izvoare de ape minerale” brandul oficial fiind înregistrat la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM).

Primarul stațiunii, Gyerő József a explicat că acest lucru va contribui, printre altele, la promovarea localității pe plan naţional şi internaţional.

Articolul precedentA murit Leo Iorga, fostul solist al trupei Compact, la vârsta de 54 de ani
Articolul următorPesta porcină se extinde în judeţul Covasna. Încă un mistreţ găsit mort