Primăria comunei Ozun mai bifează un punct pe lista lucrărilor de reabilitare și modernizare a satului aparținător Bicfalău, în demersul pentru introducerea acestuia în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Săptămâna trecută, autoritățile locale au inaugurat noul Centru Cultural al localității, care în ultima perioadă a trecut printr-un amplu proces de renovare, iar investiția s-a cifrat la 1,3 milioane de lei, potrivit reprezentanților Primăriei Ozun.

„În data de 18 octombrie a avut loc inaugurarea Centrul Cultural din Bicfalău, în fosta clădire a Căminului Cultural din localitate. În perioada anilor 2006-2015, Primăria comunei Ozun din fonduri proprii a alocat mai multe sume pentru renovarea și întreținerea clădirii Căminului Cultural, aflat în stare avansată de degradare. Astfel, au fost schimbate geamurile, pardoseala și au fost amenajate grupuri sanitare inexistente până atunci. În anul 2015 Comuna Ozun a câștigat un proiect în valoare de 1,8 milioane de lei de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, prin Compania de Investiții CNI S.A., obiectivul de investiții fiind: Reabilitare, modernizare, extindere și dotare așezământ cultural sat Bicfalău în comuna Ozun județul Covasna. Antreprenorul a finalizat lucrarea pentru o sumă de 1,3 milioane de lei”, au transmis reprezentanții Primăriei Ozun.

Potrivit acestora, Centrul Cultural Bicfalău are caracter multifuncţional, încăperile imobilului găzduind ateliere meşteşugărești, o sală de spectacol, sală de conferinţă, birouri și o sală de expoziţie.

***

În ultimii ani localitatea a trecut printr-un amplu proces de reabilitare și modernizare. Demersurile pentru introducerea în Patrimoniul Mondial UNESCO a localității, a cărei primă atestare documentară datează din 1332, au fost începute în urmă cu mai mulți ani, iar ideea a pornit de la localitatea Alsótold din Ungaria, care este înfrățită cu satul Bicfalău.

În urmă cu câțiva ani, administrația locală a comandat un Studiu al valorilor de patrimoniu, și a început demersurile pentru dezvoltarea localității, însă unul dintre cei mai importanți pași, spune primarul comunei, Ráduly István, a fost făcut în cursul anului trecut, când Primăria Ozun a aprobat Planul Urbanistic General al comunei.

Edilul spune că localitatea are un potențial turistic deosebit, cu 38 de conace construite în secolele XVI, XVII şi XVIII, majoritatea având păstrată arhitectura iniţială, iar odată intrată în Patrimoniul UNESCO va deveni „perla turismului covăsnean”.

Articolul precedentMinisterul Sănătății a livrat 25% din dozele de vaccin antigripal în județul Covasna
Articolul următorPeste 240 de persoane angajate prin intermediul AJOFM Covasna