Cancelaria Prefectului Județului Covasna informează că în data de 23.03.2020 (ora 21:00), la nivelul județului se aflau în carantină instituționalizată 34 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a se afla dacă au contractat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 1697 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Pentru că prezentau o stare de sănătate bună și au respectat recomandările autorităților, un număr de 32 de persoane au ieșit din autoizolare.

În ultimele 24 ore, au fost executate misiuni pentru fluidizarea circulației, escortarea convoaielor și a coloanelor auto. Au fost efectuate controale la 137 spații de izolare/carantinare; fiind verificate 1001 persoane; iar în cazul a 4 persoane s-a stabilit că nu au respectat măsurile de izolare.

16 societăți comerciale sau persoane fizice autorizate au fost controlate pentru a se stabili dacă respectă interdicțiile impuse în timpul stării de urgență.

În ultimele 24 ore au fost aplicate 4 sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea măsurilor de izolare/carantinare, în cuantum de 2.000 lei.

Prin structurile I.P.J. Covasna, în afara dosarului penal întocmit anterior, a mai fost întocmit un dosar penal în data de 22.03.2020,  dosar în care se efectuează cercetări împotriva unei persoane, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal .

Prefectura face apel la locuitorii județului Covasna să respecte prevederile Ordonanței Militare nr. 2 din 21.03.2020, pentru prevenirea răspândirii COVID-19.

Începând de luni, 23 martie, ora 22.00 se va restricționa circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei.

În intervalul orar 22.00-06.00, circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei este permisă numai pentru motivele:

  • deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
  • deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale;
  • deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
  • deplasarea din motive justificate , precum îngrijirea /însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie;
  • deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor și nevoile animalelor de companie/domestice.

Potrivit art.5 din Ordonanța Militară nr.2/21.03.2020, pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere.

De asemenea, pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.

Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii , adresa locuinței/gospodăriei/locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura.

Fac excepție de la aceste prevederi personalul din cadrul Administrației Prezidențiale, Parlamentului României, Guvernului României, Ministerului Public, instituțiilor sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională, corpului diplomatic și personalul care asigură serviciile de utilitate publică.

Declarația pe propria răspundere poate fi completată integral olograf (”de mână”), cu preluarea tuturor elementelor prevăzute în modelul declarației pus la dispoziție.

Declarația pe propria răspundere completată se va afla în posesia persoanei care efectuează deplasarea, împreună cu documentul de identitate și va fi pusă la dispoziția  reprezentanților Poliției Române, Jandarmeriei sau Poliției locale la momentul legitimării persoanei.

Reprezentanții Poliției Române, ai Jandarmeriei sau ai Poliției locale pot fotografia documentele (declarație pe propria răspundere și act de identitate) la momentul legitimării persoanei.

Modelul de declarației pe propria răspundere poate fi descărcat AICI

Articolul precedentCine este doctorul Virgil Musta care a vindecat 49 de pacienţi, infectaţi cu COVID-19
Articolul următorÎncă 4 medici de la Spitalul Județean de Urgență Sfântu Gheorghe confirmați cu coronavirus