În perioada 19-22 septembrie, sub genericul „Anul elevilor”, la Sfântu Gheorghe are loc Festivalul de arte contemporane „pulzArt7″, iar organizatorii au selectat, în urma unui concurs lansat în luna iulie, 3 proiecte de instalații inedite care vor fi expuse în Piața Centrală a municipiului pe toată durata festivalului.

În procesul de selectare a celor trei instalații câștigătoare, juriul a ținut cont de câteva aspecte esențiale, între care unicitatea, simplitatea, specificul locului, fezabilitatea și minuțiozitatea, punctând totodată și calitatea conținutului și valoarea estetică a proiectelor.

„Proiectele de instalații publice trebuiau să surprindă prin simplitate și ingeniozitate, să inspire publicul și să-i trezească emoții intense și, nu în ultimul rând, să nu mai fi fost expuse în nicio altă expoziție. În total, către echipa de organizare a pulzArt7, au fost transmise șapte proiecte din care au fost selectate cele clasate pe primele trei poziții”, se arată într-un comunicat al organizatorilor.

Unul dintre proiectele câștigătoare este „A(maze)”, realizat de concurenta Bartha Beáta. Instalația propusă de aceasta va servi drept punct de întâlnire și loc de odihnă în timpul festivalului, atât pentru tinerii și participanții la festival, cât și pentru publicul larg. Cadrul instalației este realizat dintr-o structură metalică, la care se adaugă alte două materiale: o folie de supraviețuire și o prelată rezistentă la apă.

O altă lucrare apreciată de membrii juriului acestei competiții este „Ballance”, a lui Fekete Bálint din Sfântu Gheorghe. La baza instalației interactive se află un copac uscat, pe trunchiul căruia sunt așezate mai multe discuri din diverse materiale prin rotirea cărora se aprind ledurile amplasate de-a lungul ramurilor.

Printre materialele folosite, nu numai lemnul, ci și piatra, metalul și plasticul joacă un rol important, simbolizând diferitele perioade de dezvoltare a umanității. „Ballance” își propune totodată să sugereze că, prin utilizarea corectă și responsabilă a materialelor, omenirea ar putea atinge un echilibru în viitor.

Cel de-al treilea câștigător este Benedek Levente, cu o instalație în aer liber intitulată „Paradisul pierdut”. Acesta își propune să atragă atenția într-un mod aparte asupra reciclării deșeurilor de hârtie. Lucrarea sa este un „laborator” în care ceva ce părea mort și inutil este readus la viață. Pe scurt, deșeurile de hârtie sunt înmuiate câteva zile la rând, uscate și apoi măcinate, pentru ca ulterior să fie plantate într-un pământ fertil în care sunt readuse la viață, printr-o tehnică foarte interesantă.

În timpul festivalului, publicul va putea urmări diferite etape de creștere a plantelor prin această metodă inedită.

 

Articolul precedentAproape 120 de programe sportive şi de divertisment, noutăţi şi surprize la a 13-a ediție a Zilelor Sportive
Articolul următorCopilă de 14 ani dispărută de acasă, găsită de polițiști