Ziua de 25 noiembrie marchează în fiecare an, la nivel internațional, „Ziua pentru eliminarea violenței împotriva femeilor”. Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Covasna trang un semnal de alarmă asupra faptului că numărul cazurilor de violență în familie a crescut față de anul trecut.

Datele statistice ale IPJ Covasna relevă că în primele 10 luni ale acestui an, la nivelul județului au fost sesizate 126 de cazuri de lovire sau alte violențe, săvârșite asupra unui membru al familiei, înregistrându-se o ușoară creștere față de aceeași perioadă a anului trecut, cu circa 16%.

„Au fost înregistrate două infracțiuni de mare violență, respectiv omor. Faptele au fost comise în proporție de 95% la domiciliu. În ceea ce privește victimele faptelor de violență în familie, statisticile ne relevă că 71% dintre acestea au fost femei, iar agresorii sunt în procent de 96% bărbați. În 35,4% din situații agresorul se afla sub influența băuturilor alcoolice în momentul comiterii faptelor. Relevant este, totodată, faptul că, din perspectiva relației victimă-autor, în 80% din situații agresiunile au fost comise între soți, foști soți ori concubini. De aici rezultă și importanța adoptării unor măsuri de protecție de către cei care observă semne ce indică un comportament violent din partea partenerului de viață ori al membrilor de familie (părinți, copii)”, transmit reprezentanții IPJ Covasna.

Ce înseamnă violența în familie și ce pot face victimele atunci când izbucnește un astfel de episod?

Violența în familie reprezintă orice tip de agresiune fizică, psihică, verbală, sexuală sau economică, săvârșită cu intenție de un membru al familiei, împotriva altui membru, episodul nefiind unul izolat, ci repetându-se atunci când victima nu ia măsuri împotriva agresorului. Episoadele de violență în cuplu nu apar din cauza stresului de la serviciu și nu pot fi motivate de comportamentul victimei, agresorul fiind unicul vinovat de abuz.

„Dacă o ceartă sau o discuție mai aprinsă începe să escaladeze și realizați că sunteți în pericol, sunați imediat la 112, iar dacă nu puteți părăsi locuința, încercați să vă izolați într-o cameră și să sunați pentru a cere ajutor. Dacă nu ați reușit să scăpați de agresor, țipați și cereți ajutor astfel încât vecinii să vă poată auzi și cereți-le să sune la 112. După producerea agresiunii, pentru siguranța dumneavoastră, părăsiți domiciliul dacă agresorul mai este încă în casă ori bănuiți că se va întoarce. Așteptați afară, într-un loc sigur, până când sosește poliția, iar în cazul în care aveți răni nu ezitați să mergeți la spital pentru un consult medical, leziunile interne se pot agrava dacă nu sunt tratate și vă puteți pune viața în pericol”, mai transmit reprezentanții IPJ Covasna.

Cereți un ordin de protecție!

Potrivit sursei citate, la începutul acestui an, la nivelul județului Covasna erau active 14 ordine de protecție, iar în primele 10 luni au fost emise alte 28. În perioada de referință au fost soluționate 30 astfel de ordine de protecție, majoritatea prin expirarea termenului legal sau a duratei măsurilor de protecție.

Prin acest ordin de protecție se dispun, cu caracter provizoriu, măsuri precum evacuarea temporară a agresorului din locuința familiei, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate; obligarea agresorului la păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de copiii, rudele sau față de reședința, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate și chiar interzicerea oricărui contact, inclusiv telefonic, prin corespondență sau în orice alt mod cu aceasta.

Cererea se depune la judecătoria în a cărei rază teritorială domiciliază victima sau unde are stabilită reședința. Ordinul se emite în cel mult 72 de ore de la momentul înregistrării cererii, care poate fi depusă de victimă sau de către reprezentantul legal al acesteia.

Dacă ați obținut un ordin de protecție:

– Sunați la 112 dacă agresorul nu respectă ordinul de protecție;

– Dacă ați rămas în domiciliul unde ați locuit împreună, schimbați încuietorile și nu-i permiteți agresorului, sub niciun motiv, să intre în casă;

– Informați-i pe cunoscuți și vecini în legătură cu ordinul de protecție și rugați-i să sune la poliție dacă văd că sunteți urmărită sau agresată. Depuneți copii ale ordinului de protecție la administratorul blocului unde locuiți, la școala sau grădinița unde învață copiii și la locul de muncă.

– Purtați asupra dumneavoastră o copie a ordinului de protecție pentru a-l putea arăta la nevoie.

 

Articolul precedentParcul Tineretului din stațiunea Covasna, reabilitat
Articolul următorPolițiștii covăsneni s-au alăturat Marșului Marii Uniri