Fundația Creștină Diakonia și Casa Irisz din Sfâtnu Gheorghe marchează și în acest an Ziua Mondială a Sindromului Down.

Aproximativ 30 de persoane cu dizabilități, majoritatea cu Sindrom Down, marchează joi, în centrul municipiului Sfântu Gheroghe, Ziua Mondială a Sindromului Down, alături de o formație din Ungaria, invitată special pentru acest eveniment.

„Mergem acolo cu tinerii noștri, așa îi numim, și sărbătorim Ziua Mondială a Sindromului Down, care este marcată oficial din anul 2012. Avem pregătite niște coregrafii, muzică, va veni și o trupă maghiară – „Honeybeast”, care are o piesă specială pentru persoanele cu dizabilități, și vom dansa pe melodiile acestei trupe. Aproximativ 25-30 de persoane cu vârste cuprinse între 22 și 55 de ani vor fi acolo, dar nu toți au Sindrom Down, sunt și cu alte probleme”, ne-a precizat Eross Bulcsu, unul dintre organizatorii evenimentului.

Evenimentul are loc în fața Teatrului Tamasi Aron din Sfântu Gheorghe, acolo unde sunt așteptați și mai mulți elevi ai Colegiului Reformat din Sfântu Gheorghe, ai Liceului de Artă Plugor Sandor, și ai Școalii Gimnaziale Speciale din municipiu, alături de părinți și profesori.

„Demnitatea umană este un drept pentru toată lumea! Diversitatea este cea mai mare valoare a societății. Considerăm important ca în întreaga lume să se consolideze gradul de conștientizare a problemelor și oportunităților persoanelor cu dizabilități prin intermediul persoanelor cu Sindrom Down. Data de 21 martie reprezintă contextul genetic al Sindromului Down. Scopul evenimentelor organizate în întreaga lume este să sporească înțelegerea, acceptarea, și să ajute persoanele cu dizabilități să devină membri activi ai societății”, au transmis organizatorii pe pagina de Facebook a evenimentului.

În 2006, Organizația Internațională a Persoanelor cu Sindromul Down a decis că marcarea oficială a zilei dedicate persoanelor cu acest sindrom trebuie să fie făcută la data de 21 martie, însă abia în 2012, această dată a fost recunoscută oficial de către Organizația Națiunilor Unite (ONU) și  recomandată pentru a fi marcată în toate țările membre ONU.

 

 

Articolul precedentPeste 1.600 de cereri de înscriere în clasa pregătitoare depuse în județul Covasna
Articolul următor22 martie – ”Ziua Porților Deschise” la IPJ Covasna