A doua ediţie a Festivalului Deliciilor Dulci de la Sfântu Gheorghe a avut parte de peste 20 de mii de vizitatori, iar în cele trei zile de festival s-au vândut aproape 16 mii de cozonaci kürtős.
La cea de-a doua ediţie a Festivalului Deliciilor Dulci, titlul „Kürtőskalács-ul Anului 2018” a revenit echipei Kovács Kalács din Lupeni, în competiţie înscriindu-se 17 echipe. Ziua de sâmbătă a festivalului a oferit un program bogat: a fost copt cel mai lung kürtőskalács din Transilvania (13 metri), iar în cadrul activităţilor pentru copii, peste o sută de concurenţi au obţinut titlul de „Mic maestru în prepararea kürtős-ului”. Datorită kürtőskalács-ului şi a altor delicatese, evenimentul s-a bucurat de o largă participare din partea publicului.
Duminică dimineaţă, şapte echipe s-au întrecut pentru titlul „Cea mai bună clătită cu apă minerală”. Echipele aveau obligaţia ca la prepararea delicateselor cu umplutură dulce să folosească apă minerală neîmbuteliată din zona Covasna – Harghita, care nu se găseşte în comerţ. Pe baza evaluării juriului, cea mai gustoasă clătită – preparată cu apă minerală de la izvorul Bedő – s-a dovedit a fi cea a celei mai tinere echipe, Miniséfek, aceasta fiind umplută cu cremă de ciocolată, nuci şi prune şi cu sos de prune. Pe locul al doilea s-a clasat echipa Mesterséfek, cu clătita preparată tot cu apă minerală de la izvorul Bedő şi cu umplutură de ciocolată şi mentă, numită „Bedő bendő” – denumire cu care, de altfel, au câştigat şi categoria denumirea creativă –, iar premiul cuvenit pentru locul trei a fost acordat echipei nr. 2 a Clubului de Tineret pentru Micfalău, pentru clătita preparată cu apa minerală „Biri” şi umplută cu magiun de prune de casă.
„Kürtőskalács-ul are opt «veri» în Europa, dar acesta este un produs cu adevărat secuiesc, fiind descris şi pentru care s-au formulat reţete încă din Evul Mediu şi din epoca modernă timpurie. Primul lucru la care ne gândim când auzim cuvântul kürtős este faptul că îl iubim” – a subliniat preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, Tamás Sándor, în cadrul evenimentului.
Kürtőskalács lung de 13 metri
Un colac secuiesc glazurat cu zahăr ars în lungime de 13 metri a fost preparat sâmbătă după-amiază în centrul municipiului Sfântu Gheorghe, în cadrul Festivalului kürtőskalács-ului şi deliciilor dulci.
Pentru prepararea acestuia s-au folosit 13 kilograme de făină, 13 ouă, vanilie, zahăr, apă şi drojdie, a declarat Dioszegi Laszlo, unul dintre sponsorii evenimentului.
Aluatul a fost înfăşurat pe un buştean din lemn, după care a fost tapetat cu zahăr şi pus la rumenit pe jar până ce zahărul s-a caramelizat şi a prins o pojghiţă lucioasă. Momentul a fost imortalizat cu aparatele de fotografiat, iar apoi colacul a fost tăiat bucăţi şi împărţit zecilor de oameni prezenţi la eveniment.
„Anul trecut am organizat prima ediţie a acestui festival, care are în primul rând un scop turistic – vrem să atragem cât mai mulţi turişti în judeţul Covasna. Ca şi anul trecut, şi anul acesta vedem că atmosfera este foarte bună, foarte multe persoane vizitează târgul, la toate standurile unde se vând kürtőskalács, 17 la număr, este coadă, ceea ce este foarte bine. Al doilea scop al festivalului este să aducem laolaltă toţi producătorii de kürtőskalács care la fiecare sfârşit de săptămână sunt plecaţi în vreun colţ al ţării, la vreun festival să vândă acest produs. Şi, de ce să ascundem, unul dintre scopurile noastre este să avem un produs cât mai bun, tocmai de aceea organizăm şi un concurs în cadrul căruia vom desemna cel mai bun kürtőskalács. Judeţul Covasna are foarte multe oferit din punct de vedere gastronomic şi de aceea anual organizăm foarte multe festivaluri de acest gen”, a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Grüman Róbert.
Anul viitor, prepararea cozonacului kürtős, care simbolizează unitatea, „îşi va extinde graniţele” şi peste zona Ţara Bârsei din judeţul Braşov şi peste judeţul Heves din Ungaria.