Teatrul Independent Osonó își sărbătorește, mâine, ziua de naştere în Budapesta. Cu prilejul aniversării, Trupa va organiza un workshop teatral, dar și o întâlnire a membrilor Osonó, de la începuturi până în prezent.

De la înfiinţarea sa, în 1993, şi până astăzi, Trupa Osonó a avut 183 de membri. În cei 29 de ani de existenţă, Teatrul Osonó a produs 22 spectacole, dintre care 6 în coproducție cu trupe din Thailanda, Maroc, Budapesta, Italia și Sfântu Gheorghe. Cu aceste producţii şi coproducţii, Trupa a susţinut 1.443  reprezentaţii, din care 1.100 în ultimii 10 ani, în 320 de localități din 28 țări, de pe 3 continente. Până în acest moment,  producţiile artistice şi proiectele educaţionale ale Teatrului Independent Osonó au câştigat 54 de premii naționale și internaționale.

Prin performanţele sale, mai ales din ultimii 12 ani, Osonó a reuşit să funcționeze ca un teatru alternativ independent. În această calitate, pe lângă producţiile teatrale, Osonó a lansat proiecte sociale şi educaţionale, pe diverse teme, la nivel naţional şi internaţional.

Şi în anul 2022,  scopul Trupei Osonó rămâne căutarea şi experimentarea de noi forme de expresie teatrală, prin care să-şi mărească şi să-şi diversifice publicul. Mai precis, programul Trupei se va derula mai ales în Budapesta și va cuprinde reprezentaţii teatrale în formule diverse, de la teatru clasic până la teatru-forum în săli de clasă, tabere şi ateliere destinate tinerilor pasionaţi de teatru, cursuri de formare pentru profesori și workshop-uri de autocunoaștere și dezvoltare a personalității realizate pentru adulți.

Pe 21 februarie va avea loc o nouă premieră. Spectacolul Nu exist, doar alții mă văd – o dramatizare a poemelor marelui poet maghiar József Attila,  în regia lui Fazakas Misi şi interpretarea lui Mucha Oszkár – va avea premiera la Budapesta, după care spectacolul va fi prezentat la Sfântu Gheorghe și în mai multe localități din Transilvania. Spectacolul documentar Chipul din oglinda apei, care până acum a avut 582 reprezentaţii, va fi reînnoit în a doua parte a lunii aprilie, după care va urma un turneu în Ungaria și în România.

Teatrul Osonó este o iniţiativă teatrală independentă, un atelier cultural, unde tinerii au şansa de a experimenta diverse formule teatrale contemporane.  Teatrul Osonó produce spectacole de teatru, organizează workshop-uri şi training-uri pentru tineri şi adulţi, iar toate reprezentaţiile sale teatrale sunt urmate de dialoguri cu spectatorii, cu scopul de a exersa împreună comunicarea pe teme de interes comun.  Proiectele educaţionale şi sociale ale Trupei Osonó sunt gândite drept spaţii de întâlnire şi dezbatere pe teme de maximă actualitate, unde participanţii trăiesc o intensă experienţă a cunoaşterii de sine, prin confruntarea cu ceilalţi.

Fondatorul Trupei și liderul până anul 1998 a fost Salamon András. Din anul 1998 până în prezent, Trupa e condusă de Fazakas Misi.

Articolul precedentAlertă alimentară! Biscuiți digestivi posibil contaminați cu un corp metalic, retrași de pe rafturile magazinelor
Articolul următorSepsiBook – Târg de carte și festival literar la Sfântu Gheorghe