Structurile din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, în parteneriat cu Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Covasna, și Inspectoratul Școlar Județean vor derula timp de două săptămâni o amplă campanie de informare pentru reducerea infracţionalităţii.
Sub genericul „Zece pentru siguranță”, campania se va derula în perioada 7-20 septembrie, în 17 unități de învățământ din județ, unde grupuri de lucru, formate din reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU), Inspectoratului Județean de Jandarmi (IJJ), Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ), ai Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane, cu sprijinul Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA), vor desfăşura activităţi pentru informarea elevilor, părinţilor şi profesorilor.
„Anul şcolar 2019-2020 ne găseşte împreună, într-un sistem integrat şi într-un plan de măsuri şi activităţi foarte frumos gândit. Ministerul Afacerilor Interne s-a gândit ca, de data aceasta, activităţile pe care să le implementăm la începutul noului an şcolar să fie realizate împreună cu toate instituţiile partenere: IPJ, ISU, IJJ şi Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane (…) Încercăm să intrăm atât în unităţile de învăţământ, cât şi în comunitate, cu informaţii de la fiecare structură în parte. Fie că discutăm de prevenire şi de siguranţa copiilor care merg sau se întorc de la şcoală, sau că discutăm despre problemele consumului de droguri, că discutăm despre prevenirea incendiilor, toate aceste elemente le-am întrunit într-un plan de activităţi. Vom încerca să distribuim materiale informative către instituţiile care comercializează rechizite, pentru că acolo îi găsim pe părinţi (…) iar în școli vom forma echipe multidisciplinare împreună cu partenerii noştri”, a precizat coordonatoarea CPECA Covasna, Liliana Lazea.
Potrivit acesteia, grupul de lucru va fi coordonat de Prefectura Covasna și va desfăşura activităţi atât pentru informarea elevilor, părinţilor şi cadrelor didactice, cu privire la deplasarea în siguranţă a elevilor de la domiciliu la şcoală şi înapoi, respectarea regulilor de circulaţie, siguranţa bunurilor proprii, relaţiile cu persoanele străine, siguranţa pe internet, prevenirea consumului de alcool sau droguri.
Elevii, părinții și profesorii, informați și prin intermediul aplicației DSU și a platformei Fii Pregătit
Purtătorul de cuvânt al ISU Covasna, Marius Tolvaj a precizat că, în cadrul campaniei, elevilor şi dascălilor le vor fi transmise şi informaţii legate de modul de acţiune în caz de incendiu sau cutremur, și a amintit totodată de aplicațiile pentru telefoanele mobile, puse la dispoziție de către Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), de unde populația poate afla informații utile.
„Pe lângă campania Zece pentru siguranţă, vom merge în şcoli şi vom încerca să instruim atât profesorii cât şi elevii. Vom face exerciţii de evacuare, vom verifica atât partea de instalaţii de stingere, de instalaţiile electrice, pentru că vrem ca aceşti copii să meargă în siguranţă în şcoli, iar părinţii să fie liniştiţi (…) Avem și cele două aplicaţii: este vorba despre #DSU, unde apare atât partea de alerte și coduri meteo şi hidrologice, dar şi alte informaţii utile; și platforma #FiiPregătit unde sunt ghiduri pentru diferite situaţii de urgenţă, atât părinţii, cât şi pentru copii, care pot citi, pot viziona diferite materiale video referitoare la măsurile de prevenire sau la comportamentul înainte, în timpul sau după o situaţie de urgenţă (incendii, cutremure, etc). De asemenea, avem un joc educativ adresat copiilor cu vârste cuprinse între 7 şi 12 ani, jocul Andrei şi Rex unde cei mici pot interacţiona şi pot descoperi ce să facă în anumite situaţii de urgenţă”, a explicat purtătorul de cuvânt al ISU Covasna, Marius Tolvaj.
Campania, care are ca scop creșterea gradului de informare a elevilor, părinților și profesorilor în legătură cu riscurile infracționalității din unitățile de învățământ și zonele adiacente acestora, se va derula și în spațiile publice, unde pe toată durata celor două săptămâni vor fi distribuite materiale informaive.