dig

Sindicaliștii din sistemul sanitar covăsnean sunt din nou la un pas de proteste, nemulțumiți de faptul că spitalele în care lucrează sunt subfinanțate, au acumulat datorii către furnizori, și nu le pot acorda, pentru al doilea an consecutiv, vouchere de vacanță.

Președintele Sanitas Covasna, Vasile Neagovici afirmă că de la începutul acestui an Spitalul de Cardiologie Covasna „a mers pe avarie”, iar situația este similară și la Spitalul Municipal Târgu Secuiesc și la cel Orășenesc Baraolt, iar negocierile pe care acesta le-a purtat în ultima perioadă atât cu managerii spitalelor, cât şi cu directorul Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Covasna, nu au avut niciun rezultat.

VIDEO ►

„De la începutul anului, fie că a fost Spitalul Județean, fie că a fost Spitalul de Cardiologie, Municipalul sau cel din Baraolt, de la lună la lună am avut întâlniri să ne consultăm dacă mai putem da sporurile, indemnizațiile de hrană. Unele spitale au mai avut în prima parte a anului niște stocuri de medicamente, de materiale sanitare, de alimente și au trecut cumva peste perioada iernii, dar practic din luna mai lucrurile s-au agravat. După multe consultări, de luni de zile, Spitalul Județean a dispus o suspendare a indemnizației de hrană pentru două luni de zile, pentru că erau într-o situație financiară precară. A trebuit să intervină Consiliul Județean Covasna și i-a ajutat cu o sumă consistentă ca să-și plătească o parte din datoriile acumulate. Eu și colegii mei, angajați în spitalele publice, suntem total nemulțumiți pentru că după cum arată lucrurile după primele 6 luni ale anului putem spune adio tichete de vacanță! și nu pot fi de acord cu această situație din nou”, a declarat liderul sindical.

Spitalele covăsnene ar avea nevoie de un buget cu 20% mai mare

Vasile Neagovici este de părere că bugetul spitalelor din județul Covasna ar trebui să  crească cu cel puțin 20% pentru ca lucrurile să intre pe un făgaș normal, și a subliniat că dacă sistemul  de finanțare actual nu va suferi modificări, mai devreme sau mai târziu situația se va agrava, iar spitalele nu își vor mai putea permite să asigure serviciile medicale.

„După cum arată finanțarea, nu văd bine situația începând din lunile octombrie – noiembrie – decembrie când trebuie să plătim și gaz și mai multă energie electrică. Lucrurile acestea nu pot persista. Spitalele au servicii, și sunt într-o situație jenantă și pentru ele și pentru pacienți. Mai devreme sau mai târziu va trebui să faci raționalizări și în altă parte, în afară să tai sporuri, să nu acorzi vouchere sau indemnizații de hrană. Dacă se va continua în acest sistem de finanțare, prin luna octombrie sau noiembrie îi vom spune pacientului ca acum 8-9 ani să se ducă la farmacia din colț și să își cumpere ață de sutură, tifon și tot ce mai e nevoie. Nu ne dorim acest lucru pentru că trebuie să avem pacienți mulțumiți”, a mai precizat președintele Sanitas Covasna.

Vasile Neagovici spune că va face demersuri pentru convocarea Comisiei de Dialog Social, și ia în considerare organizarea unui nou protest, de această dată în faţa sediului Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

„Lucrurile au luat-o razna din punctul meu de vedere. Voi depune în cursul zilei de azi o convocare pe Comisia de Dialog Social cu această problemă, și voi transmite un memoriu către CNAS pentru că nu mai înțeleg nimic din ce se întâmplă, este un haos total. Nu vreau ca prin octombrie-noiembrie să stau împreună cu colegii mei din spitale și să analizăm de unde și ce să mai tăiem. Dacă ne-am dorit și avem o lege clară a salarizării, pe care nu am făcut-o noi, măcar trebuie respectată. Avem o ordonanță care stipulează clar că în cursul anului toți bugetarii beneficiază de vouchere de vacanță, bănuiesc că acele sume ar trebui să se găsească și în Fondul Unic de Asigurări de Sănătate, bugetate. Noi nu cerem Casei de Asigurări de Sănătate bani pentru vouchere, este anormal, noi cerem plata corectă a serviciilor medicale în așa fel încât spitalul să își permită să acorde toate drepturile stabilite prin lege salariaților, și să asigure buna funcționare a spitalului. Chiar nu sunt managerii spitalelor din județ vinovați, o spun foarte clar, în condițiile în care spitalele au rămas cu același buget din anul 2017, mai puțin 1%. Este anormal în aproximativ 3 ani de zile să discutăm de aceleași tarife. Dacă noi rămânem cu același sistem de finanțare, de unde vor da managerii spitalelor acele vouchere sau alte drepturi?”, a mai declarat liderul Sanitas.

Potrivit acestuia, la ora actuală în spitalele publice din județul Covasna sunt angajați aproximativ 1.800 de salariați, iar bugetul lunar al sistemului de sănătate covăsnean, pentru asigurarea serviciilor spitalicești, este de aproximativ 6.000.300 lei.

 

Articolul precedentPompierii covăsneni, solicitaţi să intervină pentru degajarea mai multor copaci căzuţi
Articolul următorProgramul filmelor de la Cinema Arta, în perioada 5 – 11 iulie