Cinci pui de câine au fost salvați zilele trecute de membrii Asociației pentru câini fără stăpân „AMY” din Sfântu Gheorghe.

Patrupezii fuseseră aruncați într-un container semiîngropat de pe bulevardul general Grigore Bălan și nu ar fi avut nicio șansă dacă un localnic nu i-ar fi auzit și nu ar fi chemat ajutoare.

Nu au încă ochii deschiși, ceea ce înseamnă că sunt mai mici de 10 zile. I-am găsit pe Grigore Bălan, într-un tomberon semiîngropat. Ne-a anunțat un bărbat care plimba vineri câinii în zonă, i-a auzit că plâng, s-a uitat și i-a văzut. Spațiul este foarte îngust și atunci ne-a chemat pe noi să îi scoatem. Colegii mei îi hrănesc 24 de ore din 24 cu biberonul, încercăm să îi salvăm”, ne-a precizat președinta Asociației „AMY”, Pora Kinga.

În momentul în care ai aruncat un pui într-un tomberon se poate considera că l-ai omorât”

Potrivit acesteia, fiind foarte mici și lipsiți de imunitate, șansele ca puiuții să supraviețuiască sunt reduse.

Ea a mai precizat că în zona respectivă nu există camere de luat vederi, astfel că cel care i-a aruncat în container va scăpa, cel mai probabil, nepedepsit.

Nu sunt bolnavi, dar pentru că nu mai primesc lapte de la mamă, nu mai primesc nici anticorpi pentru nicio boală, deci trebuie avută foarte mare grijă ce mănâncă, cine se ocupă de ei, pentru că sistemul lor imunitar este la zero. Dacă vreunul dintre ei face orice fel de boală nu avem ce să facem, și nici veterinarul nu are ce să le facă, decât să îi eutanasieze pentru că sunt prea mici pentru tratamente. În momentul în care ai aruncat un pui într-un tomberon se poate considera că l-ai omorât pentru că și cu îngrijiri se poate să nu supraviețuiască. Nu am făcut plângere la poliție, am fost și a doua zi să vedem dacă sunt camere de luat vederi, să aflăm cine i-a aruncat, dar nu sunt în zonă, iar oamenii nu vorbesc. E imposibil ca cineva să nu fi văzut ceva, dar nimeni nu vorbește”, a mai precizat Pora Kinga.

În urmă cu două luni, rămășițele mai multor animale, printre care și o vulpe, au fost găsite de președinta Asociației câinilor fără stăpân „AMY”, aruncate în saci la marginea drumului, în apropiere de Sfântu Gheorghe.

Leșurile au fost preluate de către Direcția Sanitar Veterinară Covasna în vederea efectuării necropsiei și stabilirii cauzelor care au dus la decesul animalelor, iar oamenii legii au deschis o anchetă în urma căreia făptașul a fost identificat și sancționat.

Făptațul a fost găsit și amendat. Amenda în cazul persoanelor fizice care aruncă animale pornește de la 600 lei și poate ajunge până la 1.200 lei în cazul persoanelor juridice, iar dacă este vorba despre maltratarea animalelor, dacă se poate dovedi că au fost chinuite sau omorâte nemilos, amenda poate să ajungă chiar și la 2.500-3.000 lei”, a precizat directorul DSVSA Covasna, dr. Sikó Barabási Sándor.

Articolul precedentAproximativ 500 de elevi covăsneni vor fi premiați de Consiliul Județean Covasna
Articolul următorAndrei Sin, primul transfer oficial al verii pentru Sepsi OSK