Lacul de agrement aflat în zona Gării din municipiul Sfântu Gheorghe, lăsat în paragină de mai mulţi ani, va fi reabilitat şi reintrodus în circuitul public printr-un proiect cofinanţat din fonduri europene, lucrările urmând să înceapă la mijlocul acestei luni.

Într-o primă etapă, zona va fi nivelată, iar fundul lacului va fi consolidat şi „sigilat”, precizează reprezentanţii Primăriei.

Reabilitarea lacului din cartierul Gării şi a împrejurimilor sale a început la mijlocul lunii iunie cu lucrări arheologice, obligatorii pentru eliberarea autorizaţiei de construcţie. Această condiţie a fost îndeplinită înainte de termen de către experţii Muzeului Naţional Secuiesc. În acelaşi timp, s-a desfăşurat o procedură de achiziţie publică pentru selectarea constructorului, care a fost câştigată de companii locale. Lucrările vor fi demarate după semnarea unui acord cu Ministerul Culturii, care a pus condiţia ca lucrările să se desfăşoare în continuare sub supraveghere arheologică. Într-o primă etapă, zona va fi nivelată, iar fundul lacului va fi consolidat şi sigilat. Pentru a compensa pierderile de apă vor fi folosite pompe, astfel făcând lacul potrivit pentru plimbări cu barca„, se arată într-un comunicat de presă, postat pe pagina de internet a instituţiei.

Proiectul vizează, de asemenea, reconversia şi refuncţionalizarea împrejurimilor lacului pe o suprafaţă de circa trei hectare, unde vor fi amenajate terenuri de sport şi spaţii de petrecere a timpului liber.

Prin lucrările de reabilitare a lacului din zona Gării şi a împrejurimilor sale vor fi create aproape trei hectare de spaţiu verde, care vor include alei pietonale, toalete, o cafenea, dar şi o pistă de alergare acoperită cu tartan, terenuri de baschet şi de fotbal. Vor fi amenajate locuri de parcare, va fi pusă în funcţiune o reţea publică de internet wireless, iar parcul va fi iluminat cu panouri fotovoltaice şi tehnologie LED. Zona va fi monitorizată cu camere de supraveghere„, precizează reprezentanţii Primăriei.

Autorităţile preconizează că lucrările se vor finaliza până în decembrie 2023.

Investiţia se cifrează la aproape 18 milioane de lei, din care peste 14 milioane sunt fonduri nerambursabile obţinute prin Programul Operaţional Regional.

Lacul artificial din Sfântu Gheorghe a fost amenajat în urmă cu peste patru decenii pe un teren aflat în vecinătatea râului Olt, la intrarea în municipiu dinspre Braşov, dar în ultimii ani a fost lăsat în paragină şi a secat.

AGERPRES

Articolul precedentNevoie urgentă de sânge! „Rar se întâmplă să fie așa o scădere mare a numărului de donatori”
Articolul următorUSR-PLUS, decizie-BOMBĂ: Vom susține o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Cîțu