Un nou atac al urşilor a avut loc la începutul acestei săptămâni în staţiunea Balvanyos. Două ursoaice au intrat în timpul nopţii în complexul turistic din localitate şi au distrus bucătăria, o spălătorie şi intrarea în restaurant.

Camerele de supraveghere ale localului au surprins animalele sălbatice intrând şi ieşind nestingerite pe uşi, răscolind în tomberoane şi distrugând maşinile parcate în zonă.

VIDEO 1 ►

Administratorii resortului sunt disperaţi şi spun că nimic nu îi mai sperie pe urşi, care în urmă cu două luni au ajuns chiar să intre pe terase printre turiști, ziua în amiaza mare. Pagubele produse în ultimele două nopţi se ridică la aproximativ 1.500 euro.

VIDEO 2 ►

Au spart câteva geamuri în două nopţi, să refaci totul după asta. Zilnic e o problemă, mai ales când avem clienţi. Probabil că în cele două nopţi pagubele însumează 1.000 – 1.500 de euro în toate locurile unde au atacat. Acum a venit o ursoaică mare cu nişte pui de 2 ani care deja acţionează şi independent, fără mamă, şi au intrat în acelaşi timp. Au intrat în restaurant, un pui a intrat în bucătăria restaurantului mare. Am chemat Jandarmeria, au fost aici toată noaptea. Am încercat să cerem ajutor şi la autorităţi dar trebuie multe documente adunate, reclamaţii repetate, cu declaraţii de la personal că au fost deranjaţi clienţii. Noi am început să adunăm aceste documente dar din păcate trebuie făcut un dosar gros, cu multe probe adunate”, ne-a precizat patronul complexului hotelier din staţiunea Balvanyos, Szarvadi Loránd.

Directorul APM Covasna, Gheorghe Neagu spune că de vină pentru aceste atacuri sunt chiar cei păgubiţi, pentru că timp de mai mulţi ani i-au hrănit, iar urşii s-au învăţat să revină în zonă de câte ori le e foame. El a mai precizat şi că de-a lungul timpului reprezentanţii complexul au fost sancţionat pentru faptul că lăsau mâncare pentru animalele sălbatice.

Acum câţiva ani de zile le tot spuneam să nu le mai pună de mâncare la urşi acolo şi ei tot puneau. Au fost şi amendaţi de Garda de Mediu pentru că i-au prins. Sunt consecinţele atragerii ursului în zonă. Să ceară derogare de la gestionarul fondului de vânătoare ca să putem să îi ajutăm, noi le dăm punct de vedere favorabil pentru împuşcare, pentru că deja sunt urşi care nu mai au instinctul de pădure, sunt domesticiţi într-un fel. Tot ei sunt vinovaţi într-un fel şi avem hârtii în acest sens, le-am atras atenţia să nu le mai pună mâncare. Acum caută să scoată castana din foc cu mâna altuia şi nu se poate. Noi le-am spus să nu mai pună mâncare, eu m-am dus acolo şi am găsit pe liziera pădurii urme de mâncare, aşa e şi normal că se duc, i-au învăţat de pui. Şi acum caută în locurile unde ştiu că trebuie să fie mâncare”, ne-a precizat directorul APM Covasna.

Potrivit acestuia, efectivul estimat în urma ultimului recensământ realizat de gestionarii fondurilor de vânătoare din judeţ este de 1.600 urşi, cu mult peste numărul optim.

Optim ar fi 250 până în 300 de urşi, cam aşa. La 300 hectare de pădure ar trebui să fie cam un urs”, a mai explicat Gheorghe Neagu.

Şi prefectul judeţului Covasna, Sebastian Cucu a declarat în urmă cu câteva zile aceste probleme sunt „la ordinea zilei” şi că măsurile luate pentru stoparea lor nu sunt suficiente.

E o problemă din ce în ce mai acută, mă doare că trebuie să o spun (…) Sunt atacuri săptămânale şi la Dalnic, domnul primar de la Brăduţ îmi spunea că şi la el au fost, de asemenea, mari probleme, un copil de abia a scăpat, în sensul că a ajuns să intre pe poartă înainte să fie atacat de o ursoaică cu pui. S-au reluat derogările, conform noului ordin aprobat de Ministerul Mediului, dar sunt insuficiente şi sunt greoaie. Din păcate, trebuie să spun, din 19 august şi până în prezent au fost emise patru astfel de derogări pentru judeţul Covasna, ceea ce este foarte, foarte puţin pentru că sunt multe alte solicitări. Noi am făcut demersuri la toate organismele şi instituţiile implicate să stabilim cu o cât mai mare probabilitate care este numărul actual al urşilor de pe raza judeţului şi care este numărul optim şi cam din toate sursele ne învârtim în jurul aceleiaşi cifre, adică un optim între 300, maximum 400 şi un efectiv existent estimat de aproximativ 1.500 – 1.600 de exemplare, deci mult mai mult”, a afirmat prefectul Sebastian Cucu.

Potrivit acestuia, autorităţile vor continua demersurile pentru o modificare legislativă care să permită revenirea la alocarea unei cote de recoltare pentru fiecare fond de vânătoare.

Articolul precedentŢigări de 10.000 de lei furate dintr-un magazin central din Sfântu Gheorghe
Articolul următorFilme la Cinema Arta Sfântu Gheorghe în perioada 20-26 septembrie