La împlinirea a 66 de ani de la decesul dr. Fogolyán Kristóf, și în contextul actualei pandemii de coronavirus, moștenitorul familiei, Szotyori Nagy Aron, donează chiriile pe două luni percepute Consiliului Județean și Prefecturii Covasna, care în prezent își desfășoară activitatea în clădirea moștenită de urmaș, Spitalului Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe, care poartă numele răposatului medic.

Szotyori Nagy Aron, nepotul în vârstă de 75 de ani al respectatului medic care a trăit în Sfântu Gheorghe în perioada 3 iulie 1878 – 22 aprilie 1954, povestește cu emoție că, la vremea lui, bunicul său s-a îngrijit necondiționat și în mod egal de persoanele rănite în Primul Război Mondial, neținând cont de criterii entice sau religioase.

„În data de 22 aprilie se împlinesc 66 de ani de la decesul bunicului meu, dr. Fogolyán Kristóf. Și datorită situației actuale, am decis să ofer personalului Spitalului Județean chiriile pe câte două luni ale proprietăților pe care le dețin, și care sunt în prezent utilizate de Consiliul Județean Covasna și Instituția Prefecturii Județului Covasna. Este prima donație de acest fel pe care o fac (…) Familia Fogolyán a fost de origine armeană, au fost maghiarizați, numele lor a fost Fugulyan acum 300 de ani (…) Este istorie și e bine să nu o uităm. Bunicul meu a fost decorat și cu Ordinul Coroana României, dar și de Yad Vashem, deoarece în Primul Război Mondial nu a făcut difierență între oamenii răniți, nu a făcut deosebire că erau evrei, maghiari, români sau ruși, în spital toți erau egali”, ne-a povestit nepotul medicului, Szotyori Nagy Aron.

Suma pe care acesta o va dona pentru sprijinirea activității cadrelor medicale aflate în prima linie în lupta cu noul coronavirus, reprezentând chiria pe două luni achitată de Prefectura și Consiliul Județean Covasna, se ridică la 2.000 de euro.

Clădirea în care în prezent își au sediile cele două instituții a fost construită în 1872 de străbunicul bărbatului, un prosper comerciant, care a gândit-o ca pe o locuinţă familială.

Câţiva ani mai târziu, bunicul său, medicul Fogolyán Kristóf, a ridicat alături o clădire cu mai multe etaje în scopul amenajării unui sanatoriu, dar ambele au fost naţionalizate în perioada comunismului.

După 1989, moştenitorii familiei au reuşit, în urma unor îndelungate procese, să redobândească clădirea sanatoriului, folosită ani la rând de fostul Consiliu Popular Judeţean, iar ulterior de Consiliul Judeţean Covasna, dar şi trei camere din incinta Prefecturii, cu o suprafaţă de 130 de metri pătraţi.

Articolul precedentVIDEO. Iarnă în plină primăvară. Drumarii intervin cu ultilajele în zona montană din mai multe județe, printre care și Covasna
Articolul următorDSP Covasna: 149 de teste pozitive din 1.454 prelucrate