Potrivit WE RADIO, o ursoaică în vârstă de 4 ani, care a făcut pagube pe raza localității Bixad și reprezenta un pericol pentru locuitori, a fost împușcată la începutul săptămânii, decizia fiind luată de autoritățile locale în baza Ordonanței privind intervenția imediată pentru prevenirea și combaterea atacurilor în intravilanul localităților.

Animalul sălbatic a atacat și ucis un vițel, iar Comitetul local de intervenție în astfel de situații a luat inițial decizia de a alunga exemplarul. Întrucât ursoaica a revenit la scurt timp și reprezenta un pericol real pentru populație, s-a luat decizia ca aceasta să fie împușcată. 

„Am primit un raport de intervenție, a fost o intervenție făcută pe Ordonanța 81. Inițial a fost convocat Comitetul de intervenție format din primar, gestionarul fondului de vânătoare și medicul veterinar. Ursoaica a atacat un vițel care a și murit, și inițial s-a făcut decizie de alungare, dar animalul a revenit în localitate și s-a repezit la cei care erau acolo, așa că s-a luat decizia de extragere a exemplarului având în vedere nivelul de risc crescut”, a explicat, pentru WE RADIO, şeful Serviciului Avize, Acorduri și Autorizații din cadrul APM Covasna, ing. Gabriel Siminiceanu.

Extragerea exemplarului s-a desfășurat în prezența Comitetului de intervenție în astfel de cazuri, format din primar, personalul tehnic al gestionarului fondului de vânătoare, un medic veterinar și reprezentanți ai Jandarmeriei Covasna. Aceștia din urmă au asigurat măsurile de ordine și protecție a zonei pe durata intervenției.

„Am fost solicitați de domnul primar al localității și am participat la fața locului. Noi în primul rând asigurăm perimetrul, măsurile de ordine și protecție în zona în care se produce o astfel de activitate”, ne-a explicat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Covasna, Ionel Mănăilescu.

În acest an, Jandarmeria Covasna a primit 142 de apeluri pentru a interveni după ce prezența urșilor a fost semnalată în diferite zone locuite ale județului.

Articolul precedent265 de magazine Lidl, din toată țara, au fost amendate de ANPC cu peste 3,5 milioane lei
Articolul următorPrimăria Sfântu Gheorghe lansează un portal online pentru cetăţeni