Un singur pacient din județul Covasna, care s-a vindecat de COVID-19, a donat până în prezent plasmă cu anticorpi pentru tratarea altor persoane infectate, iar conducerea Centrului de Transfuzii Sanguine din Sfântu Gheorghe spune că nu oricine îndeplinește condițiile necesare pentru a dona.

În plus, o problemă ar fi și lipsa aparaturii necesare pentru prelucrarea plasmei odată recoltată, acest lucru fiind posibil doar în centrele mari din țară.

Directorul medical al Spitalului Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe, dr. Roșu Mátyás, spune că tratamentul nu a fost încercat deocamdată pe niciunul dintre pacienții aflați în stare gravă la ATI, însă nu exclude ca astfel de proceduri să aibă loc în viitor.

La noi în spital nu au fost tratați pacienți cu plasma respectivă. Deci se donează, iar apoi pentru prelucrare cred că se trimite ori la București, ori în centrele unde există aparatura necesată. Nu avem posibilitatea de a trata această plasmă, știu că Centrul de Transfuzii Sanguine nu are aparatura necesară pentru a o pregăti apoi pentru transfuzie. Se prelucrează în centrele mari, dacă ar fi adusă gata prelucrată, pacienții de la noi ar putea fi tratați, dar până acum nu s-a întâmplat. Noi am lua în calcul acest tratament, dar după părerea mea sunt foarte puțini donatori și nu prea există plasmă”, a explicat dr. Roșu Mátyás.

Nici managerul Spitalului, András-Nagy Róbert, nu exclude posibilitatea ca în viitor pacienții diagnosticați cu COVID-19 să poată beneficia de tratament cu plasmă de la persoanele vindecate.

Dacă ar fi adusă din altă parte, de principiu, ar putea fi tratați și pacienții de la noi de la ATI. Noi cam facem tot ce este posibil pentru pacienții noștri, deci dacă există o posibilitate, atunci categoric acceptăm”, ne-a spus András-Nagy Róbert.

Ministerul Sănătății a anunțat, luni, schimbarea cerințelor minime pentru cei vindecați de COVID-19 care doresc să doneze plasmă, fiind eliminat criteriul care solicita donatorului să prezinte două teste Real Time – PCT negative, dar și simplificarea procedurilor birocratice.

Cu toate acestea, nu orice persoană care s-a vindecat de COVID-19 poate dona plasmă, condiția fiind ca donatorul să îndeplinească toate criteriile standard necesare pentru donarea de sânge în condiții normale, respectiv să aibă vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani, peste 55 kg, tensiunea arterială maximă să nu depășească 200 mmHg, iar cea minimă 100 mmHg, să nu aibă boli cronice și să nu fi luat medicamente în ultimele două săptămâni.

Donatorii trebuie să semneze și un formular de consimțământ pentru intrarea în procedura de selecţie, și să prezinte documentele care atestă istoricul de infecție cu SARS-CoV-2, respectiv dovada vindecării.

Intervalul între două donări de plasmă succesive este de cel puțin 14 zile.

Am avut un singur donator de plasmă (…) Degeaba îmi vine o persoană care nu îndeplineşte criteriile de donare, care are alte boli, alte comorbidităţi, pentru că în primul rând trebuie să corespundă ca donator normal, iar mulţi nu corespund. Noi îi aşteptăm să se prezinte la Centru, vor semna un formular de consimţământ, după care le recoltăm plasma. Condiţiile sunt exact ca la o donare normală”, a precizat directorul Centrului de Transfuzii Sanguine din Sfântu Gheorghe, dr. Andrei Rosin.

În România există 32 de centre în care se poate recolta plasma din sângele pacienţilor vindecaţi, însă doar în 5 dintre ele există aparatura care permite extragerea de la un singur donator a trei pungi de plasmă, exact cât îi trebuie unui pacient în stare critică pentru a fi salvat.

Prin procedura standard de donare, plasma este extrasă din sânge, însă pentru tratamentul unui bolnav ar fi nevoie de trei donatori.

Potrivit unui comunicat postat pe site-ul Ministerului Sănătății, până în prezent au fost înregistrați peste 490 donatori, iar centrele de transfuzie sanguină din țară au distribuit către spitale un număr de 463 unități de plasmă de la donatori vindecați de Covid 19.

Articolul precedentA fost găsit minorul dispărut săptămâna trecută!
Articolul următorUn caz nou de infectare cu coronavirus, în județul Covasna