Statele Unite au anunțat un nou pachet de ajutor militar de 175 de milioane de dolari pentru Ucraina.

UPDATE 9:16 – Zelenski vrea să se întâlnească cu Viktor Orban pentru a discuta despre negocierile de aderare a Ucrainei la UE pe care Ungaria ameninţă să le blocheze

Andrii Iermak, şeful de cabinet al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat miercuri că doreşte să organizeze o întâlnire între liderii Ucrainei şi Ungariei, în contextul în care Budapesta se opune propunerii Comisiei Europene de a începe negocierile pentru aderarea Kievului la Uniunea Europeană, o decizie pe care liderii europeni ar trebui să o ia în unanimitate la summitul de săptămâna viitoare, relatează Reuters.

Andrii Yermak a anunţat că a vorbit cu ministrul ungar de externe Péter Szijjarto despre o posibilă întâlnire între Zelenski şi premierul ungar Viktor Orban – după ce Orban şi partidul său au anunţat în mod public că se opun începerii negocierilor de aderare.

Iermak a scris pe Telegram că a convenit cu Szijjarto „să lucreze la stabilirea unei date potrivite pentru o astfel de întâlnire”.

La rândul său, Szijjarto a declarat într-un comunicat că Budapesta este deschisă la o astfel de întâlnire, „dar aceasta are sens doar dacă există şansa ca ea să aibă un rezultat pozitiv”.

„Pentru aceasta sunt necesare pregătiri serioase şi discuţii preliminare”, a adăugat şeful diplomaţiei de la Budapesta.

Pentagonul a publicat conținutul detaliat al pachetului de ajutor militar. Acesta include rachete AIM-9M și AIM-7 pentru apărare aeriană, muniție suplimentară pentru sistemele HIMARS, proiectile de artilerie de 155 mm și 105 mm, rachete antiradar de mare viteză HARM, rachete antitanc TOW și sisteme antitanc Javelin și AT-4.

”Dacă Congresul nu acționează pentru a aproba cererea de finanțare suplimentară pentru securitatea națională a președintelui, acesta va fi unul dintre ultimele pachete de asistență pentru securitate pe care le putem oferi Ucrainei”, precizează Pentagonul.

Lista menționează, de asemenea, peste 4 milioane de cartușe pentru arme de calibru mic, vehicule pentru tractarea și transportul echipamentelor, muniții de demolare pentru curățarea obstacolelor, echipamente pentru protejarea infrastructurii naționale critice, precum și piese de schimb, echipamente de întreținere și alte echipamente de sprijin.

Articolul precedentStatistici șocante – Adolescenții români de la sate își doresc ca adulții SĂ BEA mai puțin alcool în perioada sărbătorilor de iarnă
Articolul următorÎncepe tipărirea noilor cupoane cu pensiile majorate