„112, ce urgență aveți?”

„Am fost victima unui atac cu bulgări de zăpadă” sau „am nevoie de un echipaj de poliție, pentru că vine mai repede decât taxiul”.

Nu este un scenariu dintr-un film, așa sună câteva dintre apelurile bizare primite de poliţiştii covăsneni în cursul anului trecut, prin serviciul unic 112.

Peste 7.200 de apeluri au fost gestionate de Dispeceratul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Covasna în 2018, însă nu toate s-au dovedit a fi urgențe reale. Deși legea din România prevede amenzi cuprinse între 500 și 1.000 de lei pentru alertarea falsă  sau apelarea abuzivă a acestui serviciu, unii oameni par să nu se teamă de urmări, astfel că în aproximativ 12,4% dintre situații apelurile s-au dovedit a fi nejustificate.

Ne-am putea gândi că minorii sunt cei cărora li s-ar părea interesant sau distractiv să sune la 112, în realitate, însă, apelanții sunt cât se poate de majori, astfel că oamenii legii au aplicat nici mai mult, nici mai puțin de 249 de amenzi în ultimul an.

Au fost și situații în care, deși nu aveau o urgență reală, apelanții nu au fost amendați, ci îndrumați prin Dispeceratul IPJ Covasna cum să își rezolve problema. Vorbim despre persoane care, spre exemplu, solicitau sprijinul Poliției pentru tamponări ușoare în trafic.

„În circa 40% cazuri situația semnalată a fost rezolvată pe loc de către operatorul care a gestionat apelul, prin îndrumarea apelantului în privința măsurilor pe care trebuie să le întreprindă pentru rezolvarea problemei, sesizările respective nefiind încadrate ca și situații de urgență, de pildă în cazul tamponărilor în trafic fără victime ori atunci când sunt sesizate fapte care nu constituie un pericol iminent la adresa siguranței publice ori a vieții și integrității corporale ale unor persoane”, ne-a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Covasna, agent principal de poliție Nicoleta Tolvaj-Marin.

Potrivit acesteia, printre cele mai ciudate și uneori chiar amuzante situații cu care s-au confruntat polițiștii în 2018 se numără şi cazul unui bărbat care le-a cerut ajutorul pentru că era atacat cu bulgări de zăpadă de niște tineri, iar o altă persoană a solicitat intervenția oamenilor legii întrucât credea că un parapantist se afla în pericol, fiind la o înălțime foarte mare. Tot anul trecut, un bărbat din judeţul Covasna a apelat numărul de urgență solicitând un echipaj, întrucât avea nevoie să se deplaseze undeva, iar „poliția vine mai repede decât un taxi”. Polițiștii s-au deplasat la domiciliul bărbatului, însă nu pentru a-i asigura transportul la destinația dorită, ci pentru a-l amenda.

La nivel național, în fiecare an, mai bine de jumătate dintre apelurile venite prin 112 se dovedesc a fi false, iar județul Covasna a fost fruntaș la capitolul „farse prin 112” câțiva ani la rând.

Din păcate, pe cât de tare ar stârni amuzamentul unora, un apel fals sau nejustificat la 112 poate însemna o șansă în minus pentru o persoană care ar avea cu adevărat nevoie de ajutor.

 

 

 

Articolul precedentPeste 150 de persoane, angajate prin intermediul AJOFM Covasna în luna decembrie
Articolul următorProducătorii covăsneni, interesați de programele de sprijin pentru tomate și usturoi. Conducerea Direcției Agricole Covasna: „Acum 3 ani nu credeam că este posibil așa ceva”