Polițiștii covăsneni au depistat vineri, pe raza localității Lunga, un bărbat din județul Vrancea care transporta ilegal porci.

Pentru prevenirea răspândirii pestei porcine africane, inspectorii Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Covasna au dispus confiscarea și eutanasierea animalelor, iar transportatorul a fost amendat cu peste 7.000 de lei.

„Poliţia rutieră din Târgu Secuiesc a oprit în trafic o dubă cu număr de înmatriculare din judeţul Vrancea. La verificarea încărcăturii s-a constatat că aceasta transporta grăsuni, fără a putea prezenta şi acte de însoţire a acestora. Sosiţi la faţa locului, inspectorii DSVSA Covasna au constatat că în vehicul se aflau 38 de grăsuni, dintre care 11 erau identificaţi cu crotalii auriculare, iar 27 nu aveau niciun fel de identificare. Transportatorul/proprietarul din satul Homocea, judeţul Vrancea, nu a putut prezenta niciun act sanitar veterinar de însoţire pentru grăsuni şi nici dovada efectuării dezinfecţiei vehiculului”, au transmis reprezentanții DSVSA Covasna.

Potrivit acestora, bărbatul a declarat că porcii proveneau din localitatea Iernut, judeţul Mureş, unde ar fi fost schimbaţi pe şase viţei aduşi din judeţul Vrancea cu scopul de a fi vânduţi. Pentru că nu a putut prezenta actele doveditoare care să îi susțină declarația, oamenii legii au continuat verificările și au aflat că porcii erau, de fapt, înregistrați în județul Bihor.

„În urma verificării în Baza Naţională de Date a crotaliilor celor 11 grăsuni s-a constatat că aceştia au fost identificaţi în judeţul Bihor, iar în sistemul electronic ei nici nu şi-au schimbat proprietarii, vânzarea lor nefiind operată de medicul veterinar local. Aşadar, grăsunii au ajuns la proprietarul/comerciantul din Iernut tot pe cale ilicită. Imediat au fost anunțate conducerile DSVSA Bihor, Mureș și Vrancea, prefectul județului Covasna și inspectorul șef al IPJ Covasna pentru monitorizarea situației și luarea măsurilor necesare”, au mai transmis reprezentanții DSVSA Covasna.

Întrucât, în ultimele luni, pe raza judeţului Bihor au fost depistate mai multe focare de pestă porcină, iar transportatorul nu a putut prezenta documentele sanitar veterinare de proprietate şi transport, inspectorii DSVSA Covasna au dispus confiscarea celor 38 de porci, recoltarea de probe pentru examinare și eutanasierea şi incinerarea sub supraveghere a animalelor, toate pe cheltuiala proprietarului.

„Setul de organe a fost examinat în cadrul laboratorului DSVSA Covasna, rezultatul fiind negativ. În data de 26 ianuarie, prin colaborare cu DSVSA Vrancea, s-a constatat că în curtea bărbatului din satul Homocea se mai aflau 26 grăsuni neidentificați, de aceleași categorii de vârstă și greutate corporală ca cele confiscate în județul Covasna, pentru care s-a luat imediat măsura sancționării contravenționale”, au mai precizat reprezentanții DSVSA Covasna.

În urma celor constatate, bărbatul a fost sancţionat contravenţional cu suma de 7.200 de lei, iar oamenii legii continuă acum cercetările.

Articolul precedentAccident pe DN11 la Cernat. O maşină s-a răsturnat peste un gard
Articolul următorFOTO: Minoră accidentată pe pârtie, în stațiunea Covasna. Salvamontiștii i-au acordat primul ajutor