Din cauza pandemiei, numărul donatorilor de sânge din judeţul Covasna a scăzut cu 50%. Pentru că  Centrul de Transfuzie Sanguină Sf. Gheorghe (CTS) nu are voie să se deplaseze pe teren, împreună cu Consiliul Județean și Prefectura Județului Covasna a fost găsită o soluție pentru a-i aduce la Centru pe donatorii din zonele mai îndepărtate.

Este vorba despre un program pilot, prezentat joi într-o conferință de presă susținută de președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Sf. Gheorghe, dr. Andrei Rosin, și subprefectul județului Covasna, Cosmin Boricean.

Împreună cu CTS Sf. Gheorghe și Prefectura Județului Covasna am găsit o soluție cum să contribuim la creșterea numărului donatorilor de sânge. Pentru că nu se poate deplasa pe teren, colaborând cu autoritățile locale, vom organiza transportul donatorilor la Centrul de Transfuzie. Deja am primit acordul Ministerului Sănătății și cel al Educației că la nivelul județului Covasna se pot folosi microbuzele școlare pentru transportul donatorilor potențiali, recrutați cu ajutorul autorităților locale” – a precizat președintele Consiliului Județean Covasna, subliniind că nu este prima oară când lucrează în colaborare cu Centrul de Transfuzie. Instituția, aflată în subordinea Ministerului Sănătății, a primit anul trecut din partea autorităților județene echipamente medicale de protecție și materiale sanitare, printre care și un tunel de decontaminare. Acesta a fost primul tunel de dezinfecție instalat în vreun centru de transfuzie din România.

Deși județul Covasna e cel mai mic județ din țară, Centrul de Transfuzie din Sf. Gheorghe întotdeauna a avut rezultate remarcabile. Am creionat împreună acest proiect pilot, care poate chiar să fie luat ca și model de alte județe” – a apreciat subprefectul județului, Cosmin Boricean.

Jumătate din cantitatea sângelui a fost recoltată de echipa de colectă mobilă, tocmai de aceea a afectat așa de mult activitatea lor faptul că e interzisă deplasarea pe teren” – a arătat directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Sf. Gheorghe, dr. Andrei Rosin. De aici a pornit ideea, să transporte potențialii donatori la centru, în maximă securitate, bazându-se și pe ajutorul medicilor de familie, pe lângă suportul autorităților locale. Microregiunile din județ vor fi împărțite pe zile, iar cu o zi înaintea deplasării la Centrul de Transfuzie Sanguină Sf. Gheorghe, o asistentă medicală se va deplasa și va efectua teste rapide antigen Covid-19 celor înregistrați. Din momentul în care mijlocul de transport ajunge la sediul Centrului de Transfuzie Sanguină Sf. Gheorghe, se vor aplica procedurile operaționale standard utilizate în mod curent.

„Sperăm că oamenii vor aprecia eforturile noastre și numărul donatorilor va crește și în condiții de pandemie” – a subliniat directorul. În viitor, populația va fi informată periodic în care localitate și în ce zi este posibil să se înscrie pentru donarea voluntară de sânge.

Biroul de presă al Consiliului Judeţean Covasna

Sursa: Realitatea de Covasna

Articolul precedentIa pastila SRS: Valul 2 de imunizare
Articolul următorLEGILE PUTERII | Sorin Cîmpeanu: ”Disponibilitatea de vaccinare este de 168.000 de persoane, angajați ai sistemului național de învățământ”