Nașterea Mântuitorului este o sărbătoare cu o puternică semnificație pentru lumea creștină, dar pe lângă cadourile de Crăciun, sărbătorile de iarnă vin și cu o serie de superstiții și tradiții bazate pe obiceiurile locale.

Colindătorii care se duc din casă în casă pentru a anunța venirea pe lume a Mântuitorului și pentru a le transmite urări de bine gazdelor sunt răsplătiți cu mere, nuci, dulciuri, dar și bani.

Tradiția spune că este un semn rău ca gazda să refuze să îi primească pe colindători, iar dacă ușa casei este încuiată, gestul va fi pedepsit de Dumnezeu.

Se mai spune și că primii colindători care trec pragul unei case trebuie să fie băieți/bărbați.

Pentru ca bolile să ne ocolească, „tradiția” spune că ar trebui să mâncăm un măr în ziua de Crăciun, iar o nucă, o monedă şi ceva de argint puse în ziua de Crăciun în apa în care ne spălăm ar trebui să ne țină departe de spitale, și să ne aducă importante câştiguri financiare.

Pentru noroc, tradiția spune că pâinea trebuie să stea sub masă, iar pe masă grâul pus la încolţit de Sf. Andrei. Din casă nu trebuie să lipsească plăcinta în care să fie puse un ban, un inel şi un degetar și din care trebuie să guste toți musafirii, pentru un an prosper.

Superstiții de Crăciun

În Bucovina, oamenii evită să împrumute lucruri, iar sărbătoarea Crăciunului este prilejul de-a înapoia sau recupera ceea ce au împumutat de-a lungul anului.

Tot în Bucovina, se bănuiește că toți colindătorii au puteri magice și că dacă ei nu ar mai da vestea Nașterii Mântuitorului din casă în casă, atunci diavolii vor invada Pământul,

În timp ce în Moldova, de Ajun nimeni nu aruncă absolut nimic din casă, dacă vor să aibă un an roditor și plin de belșug. Gunoiul nu face excepție de la această regulă.

Tot în Moldova, femeile coc colaci în formă de opt întors, semnul infinitului, care în următoarea primăvară sunt afumați și puși între coarnele bovinelor care ară pâmântul pentru a avea un sol fertil.

În Banat, în Ajun oamenii nu au voie să stingă focul dacă vor să aibă un an plin de lumină și sport în casă.

Tinerele care vor să se mărite își pun peste noapte sub fereastră diverse bucate, dar fără a fi gustate, iar legenda spune că cel care le este predestinat se va apropia de fereastra lor și se va înfrupta din delicatesele lăsată de fată, prilej în care aceasta îl va vedea.

O altă superstiție spune că de Crăciun nu este bine să te cerți sau bați cu cineva pentru că vei avea probleme de sănătate de-a lungul anului.

În dimineața de Crăciun, tradiția spune că ar fi bine să ne spălăm cu apă curată în care să punem o monedă de argint. În acest mod, vom fi curați tot anul, la fel ca argintul, și feriți de boli.

Articolul precedentProbleme de sezon: Un labrador a fost salvat de medici după ce a înghiţit 34 de decoraţiuni de Crăciun
Articolul următorPlimbare cu trenulețul lui Moș Crăciun la Sfântu Gheorghe