Trei spectacole în repertoriu, cu care au fost susţinute 52 reprezentaţii în fața a 3.200 de spectatori din cinci țări; 46 de dezbateri cu spectatorii, 5 tabere de creație; două festivaluri de teatru organizate de trupa Osonó, 16 ateliere și numeroase cursuri – este bilanțul Teatrului Independent Osonó din Sfântu Gheorghe la sfârşitul stagiunii 2018-2019.

În stagiunea care tocmai s-a încheiat, Trupa a organizat în total evenimente pentru 8.252 de participanți.

„Și în această stagiune Teatrul Independent Osonó a confirmat că activitatea sa poate fi definită prin trei cuvinte cheie: teatru, educaţie și proiecte sociale. Trupa a continuat realizarea proiectelor importante la Budapesta. Spectacolul de teatru documentar „Chipul din oglinda apei” a atins cifra de 560 reprezenții, fiind jucat în numeroase teatre și școli din Ungaria, dar şi în câteva turnee prin localităţi din România, Serbia și Croația. Un proiect important a fost turneul cu acest spectacol în judeţul Satu Mare – prin localităţi unde, de zeci de ani, nu mai trecuse nici o trupă de teatru”, a precizat conducerea Teatrului, într-un comunicat.

Potrivit aceleiași surse, spectacolul „Orb de mină”, coproducţie Teatrul Andrei Mureșanu-Osonó, a avut turnee în orașele Târgu Mureș, Cluj Napoca, Satu Mare și Timișoara.

De asemenea, producţia „Cercul prietenilor neștiuți sau Picnic pe un covor japonez”, care a avut premiera în urmă cu 4 ani, în regia lui Fazakas Misi, este o componentă importantă a Programului Osonó –  Teatru în săli de clasă. Cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național, spectacolul, ajuns la cea de-a 125-a reprezentație, a avut turnee în Germania, iar în România a fost jucat în  20 de orașe.

„Dintre proiectele social-educative, de artă implicativă, merită amintit „Ecoul din colț” –  un program complex, sprijinit de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul a vizat îmbunătățirea percepției de sine în rândul a 40 de tineri instituționalizați din județele Covasna și Harghita, prin implicarea lor în activităţi de creaţie şi comunicare, pe care le includ / conţin 3 arte: Teatru, Film și Fotografia. Sub coordonarea Echipei Proiectului, tinerii s-au implicat în derularea unor activităţi şi evenimente culturale, precum expoziții de artă fotografică, spectacole de teatru şi procesul de realizare a unui film documentar”, mai precizează conducerea Teatrului.

Osonó – care în stagiunea trecută a primit titlurile „Registered Talentpoint” și „European Talentpoint”, prin intermediul unui Program Național din Ungaria, destinat tinerilor talentaţi – a organizat numeroase excursii de studiu și cursuri pentru elevii din clasele de actorie ale Liceului de Arte Plugor Sándor.

„Osonó are mai multe proiecte în parteneriat cu Școala Populară de Arte și Meserii din Sfântu Gheorghe. S-au continuat cursurile începute în urmă cu patru ani. Sub coordonarea lui Fazakas Misi, Mucha Oszkár și a specialistului în pedagogie teatrală Prezsmer Boglárka, au avut loc o serie de cursuri și ateliere, în mai multe etape, pentru educatori, profesori și conducători de trupe de teatru de amatori. Proiectul va continua și în stagiunea următoare, cu implicarea unor noi participanți. Trupa a organizat Ediţia cu numărul 5 a Festivalului de Teatru pentru Trupe Amatoare, cu scopul de a întări relaţiile Osonó cu trupe din zonă şi din ţară. În parteneriat cu Casa Maghiarilor, Teatrul Independent Osonó a organizat la Budapesta un Festival Internațional de Teatru pentru Elevi, la care au participa trupe din România, Serbia, Croația, Slovacia și Ungaria. Festivalul a avut drept scop deschiderea unui spaţiu de întâlnire şi dialog pentru tinerii pasionaţi de teatru din diverse ţări, iar această primă ediţie a reunit 7 trupe, care, pe lângă şansa de a-şi prezenta cele mai bune spectacole publicului din Budapesta, au trecut printr-un util schimb de experienţă”, se mai arată în comunicat.

Pe parcursul verii, Teatrul Independent Osonó, care își autofinanțează activitatea, va organiza mai multe tabere de teatru, printre care și Tabăra Interetnică de Teatru,  care va avea loc în perioada 15-19 iulie, cu participarea unor tineri români și maghiari.

 

Articolul precedentMai sunt doar câteva zile pentru declararea garajelor din Sfântu Gheorghe
Articolul următorRecomandările DSP Covasna pentru perioadele caniculare