USR va ataca la Curtea Constituţională proiectul de „aşa-zisă desfiinţare” a Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ), a transmis, luni, deputatul Stelian Ion, fost ministru al Justiţiei.

„În situaţia actuală, ne-am fi aşteptat ca ministrul Predoiu şi coaliţia PSD-PNL-UDMR să renunţe la procedura de urgenţă pentru a-şi trece reorganizarea SIIJ prin Parlament. Nu au făcut-o. Proiectul a mers pe repede înainte astăzi în Senat, cameră decizională. Nimic nu-i împiedică să pună umărul la demolarea justiţiei independente şi la slăbirea DNA şi a luptei împotriva corupţiei. Colegii mei din Senat au cerut scoaterea de pe ordinea de zi a proiectului de aşa-zisă desfiinţare a SIIJ, dar reprezentanţii PSD-PNL-UDMR s-au opus”, a scris reprezentantul USR pe Facebook.

El le-a reproşat iniţiatorilor faptul că nu au organizat „consultări reale”, au „ignorat obiecţiile” societăţii civile şi ale asociaţiilor profesionale şi au „evitat” avizul Comisiei de la Veneţia.

„Nu au ţinut cont de nimic: nu au făcut consultări reale, au ignorat obiecţiile societăţii civile şi ale asociaţiilor profesionale ale magistraţilor, au evitat avizul Comisiei de la Veneţia şi au trecut cu tancul acest proiect de înfiinţare a unui mecanism mult mai puternic şi mai periculos. USR va ataca proiectul la CCR”, a adăugat Stelian Ion.

Senatul a adoptat, luni, în plen, în calitate de for decizional, proiectul de lege al Guvernului privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ).

Au fost înregistrate 86 de voturi „pentru”, 37 ‘împotrivă’ şi o abţinere.

Proiectul de act normativ, iniţiat de Ministerul Justiţiei şi adoptat, pe 21 februarie, de Camera Deputaţilor, prevede că SIIJ se desfiinţează, iar competenţele sale vor fi preluate de Parchetele obişnuite, cauzele urmând să fie instrumentate de procurori anume desemnaţi.

Sursa: Realitatea Din USR

Articolul precedentPreședintele Klaus Iohannis: ”România sprijină total integrarea Ucrainei și Republicii Moldova în Uniunea Europeană”
Articolul următorTanczos Barna la Adunarea ONU de Mediu: ”Lumea este ameninţată de agresiunea militară neprovocată şi nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei”