Spitalul Municipal Târgu Secuiesc a fost eliminat de pe lista centrelor-suport pentru tratarea pacienților COVID-19, iar Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe devine unitate medicală suport pentru pacienţii COVID-19 din judeţul Braşov.

Marți, în Monitorul Oficial, a fost publicat un Ordin al Ministerului Sănătății care schimbă lista spitalelor din linia a doua.

Dacă până acum la Târgu Secuiesc trebuiau să ajungă pacienții COVID-19 cu diferite patologii (gravide sau pacienții cu fracturi, apendicite, etc), de acum înainte gravidele testate pozitiv sau suspecte de infectare cu virusul COVID-19 vor fi tratate la Spitalul Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe, cu excepția sarcinilor sub 36 de săptămâni, cu complicații, care vor fi direcționate către Spitalul Clinic de Obstetrică – Ginecologie „Dr. A.I. Sbârcea” din Brașov.

Contactat telefonic, managerul Spitalului Județean din Sfântu Gheorghe, András-Nagy Róbert ne-a precizat că decizia a fost una bună, întrucât Spitalul Municipal Târgu Secuiesc nu ar fi putut face față unor urgențe majore.

„Părerea mea este că e o decizie bună. Într-un județ ar trebui să fie un centru care să trateze COVID și suspecți COVID, nu să facem o mixtură de urgențe, suspecți, non-COVID și COVID cum era inițial gândită ecuația în care ar fi trebuit să intre Spitalul Târgu Secuiesc ca spital suport. Acest lucru a raționalizat cât de cât activitatea. (…) Târgu Secuiesc, deși era spital-suport pentru altă patologie decât COVID, sau spital – suport pentru această patologie, așa cum era ultima variantă, nu făcea față. Era prea nepregătit, ca dimensiune, competență, volum de activitate, toate la un loc. Nu mă refer la competența medicilor, dar la un spital mic nu poți să ai pretenția să facă față unor situații de urgență majore, grave”, a explicat András-Nagy Róbert

Acesta a precizat că în zilele următoare, instituția va trece la Planul de organizare nr.3, care presupune pregătirea pentru primirea pacienților din județul Brașov, suspecți sau confirmați cu noul coronavirus, dar care au și alte patologii.

„Pentru noi asta înseamnă Planul de organizare nr 3. Trebuie să ne reorganizăm ca să putem primi pacienții respectivi. Cu această ocazie se rezolvă și urgențele majore pentru că erau o problemă (…) Varianta de lucru e să mergem cu urgențele majore spre Brașov, cele mai mici să fie rezolvate de Târgu Secuiesc, dar doar cazurile chirurgicale, non-COVID, după un triaj epidemiologic (…) Cazurile suspecte le rezolvăm noi, adică urgențele din județ, iar același lucru îl va face Brașovul. Cazurile confirmate pozitiv, internate în spital la Brașov, cărora li se alătură o altă boală, de exemplu o apendicită, ajung la noi. Nașterile COVID-19 vor ajunge, de asemenea, la noi. Sperăm că de săptămâna viitoare să putem da deja drumul nașterilor COVID-19 și suspecte”, a mai explicat managerul spitalului.

Centrul de dializă „AVITUM” Sfântu Gheorghe va rămâne în continuare tură suplimentară Spitalului Județean de Urgență Sfântu Gheorghe, unde vor fi tratați pacienții gravi și critici.

Inițial, Planul de măsuri aprobat marți, 31 martie, care prevedea ca Spitalul din Târgu Secuiesc să fie centru-suport COVID-19 i-a indignat pe locuitorii municipiului.

Într-o postare pe facebook, Primăria Târgu Secuiesc precizează că „sănătatea cetățenilor și păstrarea liniștii în oraș este cea mai importantă”, și deși personalul spitalului este pregătit și ar fi fost capabil să facă față cât mai bine situației, „se va dedica doar cazurilor de urgență”.

„Pentru noi, sănătatea cetățenilor și păstrarea liniștii în oraș este cea mai importantă. Mulți au fost indignați de faptul că Spitalul Municipal Târgu Secuiesc a fost desemnat „Spital suport pacienti Covid-19 pozitiv”. Această ordonanță s-a modificat în conformitate cu cele publicate astăzi. Publicată astăzi în Monitorul Oficial, ordonanța prevede că Spitalul Municipal Târgu Secuiesc se va ocupa numai de cazuri urgente și nu cu pacienți infectați cu noul coronavirus. Deși personalul spitalului este pregătit, și ar fi fost capabil să facă față cât mai bine situației, de acum încolo energia lor se dedică cazurilor de urgență. În această perioadă, păstrarea sănătății noastre este prioritară. Să avem grijă de noi și de fiecare!”, se arată în postarea Primăriei Târgu Secuiesc.

Potrivit ordinului, spitalele de suport trebuie să externeze sau să transfere către alte spitale toți pacienții, pentru a trata doar pacienții suspecți COVID sau confirmați cu coronavirus. Aceste spitale vor trebui să asigure circuite medicale speciale, să își facă stocuri de medicamente pentru coronavirus și vor fi trecute în lista de unități prioritare pentru achiziția de echipamente de la ONAC și Unifarm.

Articolul precedent60 de covăsneni amendați pentru nerespectarea restricționării circulației. Sancțiunile depășesc 100.000 lei
Articolul următor„Pot merge la părinți să le duc produse pentru masa de Paște?” Răspunsurile Poliției la întrebări legate de circulația în perioada sărbătorilor Pascale