Pentru al doilea an la rând, Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” a fost premiat în cadrul ESO Angels Awards pentru rapiditatea și eficiența în îngrijirea pacienților cu accidente vasculare cerebrale ischemice. În acest an, organizația internațională ESO Angels și Societatea Europeană de Stroke au acordat unităţii medicale din Sfântu Gheorghe premiul la categoria „PLATINUM”, fiind un nivel mai înalt faţă de premiul „GOLD” obţinut în 2021.

Acest lucru se datorează muncii unei întregi echipe devotate: pornind de la medici, asistenţi, infirmieri, brancardieri şi până la Dispeceratul 112 şi Serviciul de Ambulanţă, care au făcut posibil, într-o perioadă foarte scurtă, ca timpul mediu de intervenţie de la intrarea pacientului pe ușa spitalului și până la efectuarea trombolizei (administrarea unui tratament puternic de dizolvare a chegului de sânge) să scadă cu aproape 30 de minute faţă de primul trimestru al anului trecut.

Dr. Forró Csilla, neurolog și coordonator al programului național de tromboliză intravenoasă în cadrul Spitalului Județean de Urgență a explicat că un sprijin important a fost introducerea unui sistem de autoevaluare și analiză continuă a anumitor factori, la îmbunătățirea cărora echipa medicală lucrează zi de zi: „De la infirmier, brancardier la asistent și medic, știm cu toții că Serviciul UPU este baza echipei responsabile în efectuarea trombolizei, tratamentul fiind administrat la Unitatea de Primiri Urgențe de către asistentul UPU, coordonat de medicul neurolog, după efectuarea investigațiilor necesare (imagistică, laborator). Ulterior, pacientul este transferat, în funcție de starea lui, la secția de Neurologie sau la Terapie Intensivă”.

Un alt factor extrem de important care a dus la îmbunătăţirea considerabilă a timpului de intervenţie a fost introducerea sistemului de prenotificare, lucru posibil cu ajutorul medicului Cezar Popescu. Astfel, echipajele de Ambulanţă contactează direct medicul neurolog și Unitatea de Primiri Urgenţe înainte ca pacientul să ajungă la spital, pentru ca echipa medicală să aibă din timp toate informaţiile necesare despre acesta.

Din cele 44 de spitale din România care participă la programul național de tromboliză, doar 10 au primit în acest an recunoaștere din partea Inițiativei ESO Angels – un ONG internațional dedicat îmbunătățirii șanselor de supraviețuire și recuperare a pacienților cu AVC. În data de 1 iulie se vor împlini trei ani de când această procedură este utilizată cu succes în cadrul Spitalului Județean, în această perioadă fiind tratate, în total, 138 de cazuri.

„Mulțumesc întregii echipe pentru entuziasm, doza de motivație și energie de care dau dovadă de fiecare dată. Datorită muncii și perseverenței lor, putem afirma că la acest capitol acordăm pacienților îngrijiri medicale care se apropie din ce în ce mai mult de standardele europene. Din cauza numeroaselor lacune în educația medicală a populației, mulți pacienți nu ajung în spital în timp util, pentru a beneficia de tratament trombolitic, dacă nu există alte contraindicații. În afara ferestrei treapeutice acest tratament nu poate fi administrat, deși este dovedit eficient în tratamentul atacului vascular cerebral ischemic”, a mai spus dr. Forró Csilla.

Recunoașterea imediată a semnelor care indică producerea unui AVC poate face diferența între supraviețuire și deces, iar reacția rapidă poate îmbunătăți șansele ca pacientul să nu rămână cu dizabilități cerebrale pe termen lung. Este important, de asemenea, ca medicul curant să cunoască istoricul medical al pacientului, tratamentele pe care acesta le urmează, precum și simptomele avute înaintea producerii AVC-ului.

Reamintim că semnele accidentului vascular cerebral pot fi memorate cu ușurință cu ajutorul acronimului FAST:

F (face dropping) – indică modificări la nivelul feței. Pacientul încearcă să zâmbească, însă fața este asimetrică, mușchii dintr-o parte sunt paralizați, pometele sau buza sunt căzute.

A (arm weakness) – slăbiciune la nivelul membrelor superioare și inferioare. Dacă pacientul încearcă să ridice ambele brațe deasupra capului, dar unul dintre ele este inert și nu poate fi controlat, poate fi un semn al AVC-ului.

S (speech difficulty) – tulburări de vorbire. Dacă pacientul nu poate articula cuvintele, nu poate repeta o frază simplă, are probleme de exprimare sau confundă cuvintele, este posibil să sufere un accident vascular cerebral.

T (time is brain) – timpul de reacție este crucial! Cu cât pacientul primește mai repede ajutor, cu atât șansele de recuperare cresc, leziunile cerebrale putând fi semnificativ reduse.

Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” – Biroul de presă

Articolul precedentGaraj dinstrus de flăcări, la Bățanii Mari
Articolul următorOMS avertizează: Variola maimuţei, risc pentru sănătatea publică globală