Pentru prevenirea răspândirii infecțiilor cu noul coronavirus, Spitalul Județean de Urgență „dr. Fogolyan Kristof” din Sfântu Gheorghe continuă campania de informare a cetăţenilor pe diferite teme legate de sănătate, „Bine de știut!”, demarată în urmă cu ceva timp în mediul online, de această dată venind cu sfaturi legate de spălatul pe mâini.

Într-o postare pe Facebook, reprezentanții Spitalului Județean subliniază că spălarea frecventă a mâinilor este în continuare instrumentul cel mai la îndemână și simplu pentru prevenirea răspândirii infecțiilor, fiind prima și cea mai importantă armă în controlul agenților patogeni.

Când să te speli pe mâini?

Unele reguli de bază pentru spălarea eficientă a mâinilor nu trebuie să fie trecute cu vederea. Prima întrebare, cea mai importantă, este când să vă curățați mâinile? Spălați întotdeauna mâinile înaintea meselor, după rănilre, plăgi, înaintea / după schimbarea lentilelor de contact, înaintea preparării alimentelor, în special a cărnii crude, cum ar fi păsările de curte, după utilizarea toaletei, după schimbarea scutecelor, după contactul cu animalele, după suflarea nasului, tuse, strănut, după îngrijirea pacienților infecțioși. Spălați întotdeauna mâinile după contactul cu gunoiul menajer și cu substanțe chimice de curățare și cârpe de curățare.

Cum să te speli pe mâini în mod igienic?

Eficiența spălării mâinilor poate fi mult îmbunătățită prin utilizarea săpunului antibacterian. (…) Frecați puternic mâinile și spălați-vă încheieturile și palmele cel puțin douăzeci de secunde. Spălați fiecare deget, separate, și aveți grijă de zonele de sub unghii, apoi clătiți bine mâinile. Utilizați un prosop de mână sau un ventilator curat de unică folosință pentru uscare. În locuri publice, dacă este posibil, închideți robinetul cu un prosop și ieșiți pe ușă folosind coatele. Dacă nu vă puteți spăla pe mâini cu apă, folosiți un gel antibacterian.

Ce facem în timp ce ne spălăm pe mâini?

– Scoate-ți ceasul sau trage-l în sus!

– Umezește-ți mâinile cu apă până la încheieturi!

– Utilizează cu prioritate robinetele cu senzori și dozatoarele de săpun

– Folosește o perie pentru a curăța zonele de sub unghii!

– În locurile publice, dacă robinetul nu este cu senzori, închide-l cu un prosop de hârtie!

Ce NU trebuie să faci în timp ce te speli pe mâini

– Evită să porți inel.

– Nu atinge chiuveta, deoarece ar putea fi contaminată (dacă o faci, ia-o de la început cu spălatul mâinilor).

– Nu folosi apă fierbinte, ci doar caldă!

Articolul precedent„Poartă” pentru decontaminare, realizată pentru medicii Spitalului Județean de Urgență Sfântu Gheorghe
Articolul următor38 de răspunsuri ale Poliției Române despre circulația publică în perioada stării de urgență