Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe este, de câțiva ani, singura unitate medicală din județul Covasna care asigură vaccin antiviperin, potrivit conducerii Direcției de Sănătate Publică (DSP) Covasna, unul dintre motivele pentru care nu se fac rezerve la nivelul spitalelor mici fiind acela că serul este destul de scump.

Managerul Spitalului Județean, András-Nagy Róbert ne-a explicat că instituţia este pregătită să intervină în situaţii de urgenţă şi le recomandă cetăţenilor să apeleze la medici sau la 112 în cazul în care sunt atacaţi de vipere, avertizând că muşcătura poate fi letală.

„Serurile antiviperine sunt ținute doar de către Spitalul Județean de Urgență, pe de o parte pentru că sunt scumpe, iar pe de altă parte pentru că, de regulă, nu sunt atât de frecvente cazurile de mușcături. Ni s-a solicitat să centralizăm situația în județ, și știu că în urmă cu 5-6 zile nu erau vaccinuri pe stoc, însă necesarul pe un an întreg este de cam 5 doze, pentru siguranță, pentru că nu sunt foarte frecvente cazurile, nu se consumă și trebuie aruncate”, ne-a precizat directorul DSP Covasna, Agoston Laszlo.

El a mai precizat că în ultimii ani nu au existat cazuri de mușcături de viperă, însă herpetologii avertizează că reptilele sunt mai agresive în această perioadă din cauza căldurii.

Articolul precedentSpitalul de Cardiologie Covasna a introdus sistemul de programări online
Articolul următorIncendiu joi dimineaţă la o brutărie din Arcuş