România ar putea înregistra cel mai mare număr de infecții respiratorii în această săptămână, iar specialiștii preconizează că ar putea fi atins vârful acestui sezon gripal. Am putea avea 170 de mii de cazuri, la fel ca în sezonul gripal de dinainte de pandemie. Deja, în unele spitale nu mai sunt locuri libere. Și profesorii trag un semnal de alarmă și fac apel la părinți să nu își mai trimită copiii bolnavi la școală. 

În spitalele din țară se lucrează la capacitate maximă de mai bine de o lună. Numărul pacienților diagnosticați cu diferite viroze sau cu gripă este în creștere. Numai în județul Sibiu, potrivit datelor transmise de Direcția de Sănătate Publică, s-au înregistrat în ultima săptămână 181 de cazuri de gripă. Boala a mai făcut două victime. O femeie de 82 de ani și un bărbat de 74 de ani din Sibiu.

Noutatea acestui sezon este dată de faptul că avem, mai multe coinfecţii, cu flurona, COVID şi gripă, dar şi la cazurile simultane cu gripă şi virusul sincţial respirator. În Capitală, în multe spitale locurile se eliberează doar când sunt externați pacienții care se simt mai bine.

„Suntem la capacitate maxima. Cam fiecare garda se termina cu numar de paturi la capacitate maxima”, a afirmat Raluca Alexandru, medic specialist la Spitalul Grigore Alexandrescu.

Medicii se așteaptă ca vârful sezonului gripal să fie atins în această săptămână. În continuare, camerele de gardă din spitale, în special cele de pediatrie, sunt în continuare pline.

„Aici, la Camera de garda a spitalului Grigore Alexandrescu, sunt zilnic intre 200 si 250 de prezentari. Aproximativ 25% dintre pacientii care vin aici sunt din provincie pentru ca in multe judete nu mai sunt locuri in spitale. Cu gripa sunt majoritatea. Urmeaza si alte viroze. Virusul sincitial respirator si s-a inregistrat si o usoara crestere pe zona de COVID. Gripa se manifesta cu o febra foarte mare care cedeaza greu la tratament, dureaza si 3-4 zile”, a aratat medicul.

Pe de altă parte, profesorii atrag atenția că mulți elevi merg la școală deși au simptome de gripă și viroză. Direcția de Sănătate Publică din Buzău a raportat un focar de gripă la o școală din județ. 

Articolul precedentAvertisment ANM pentru turiști – Este RISC major de avalanșe la munte, în România – Zonele periculoase
Articolul următorCurtea de Conturi și-a diminuat singură atribuțiile! Liber la banii publici – Legea, dată noaptea, ca hoții