Este criză de muncitori în agricultură în plin sezon de cules via și fructele. Chiar dacă salariile ajung și la 5 mii de lei pe lună, localnicii nu se înghesuie. Viticultorii sunt disperați și spun că vor lăsa strugurii pe câmp. Productia este mai mica cam cu 40% daca nu chiar mai mult fata de anul trecut din cauza secetei 

 

Viticultorii se tem că în lipsa forței de muncă strugurii se vor strica pe câmp.

„Până acum, să spunem că ne-am descurcat, nu știm ce va fi mâine. Am fi având nevoie, bineînțeles, de mai mulți, dar nu sunt statornici. Cei tineri pleacă în străinătate, au oferte în țări precum Germania, Spania, Italia. Cu sătenii nu reușim de ani de zile să-i aducem la muncă, din cauza ajutoarelor sociale. Noi plătim în două moduri, în plantațiile în care sunt mai mulți struguri plătim la găleată, cam 1,3 lei pe găleată, în plantațiile unde sunt mai puțini struguri plătim 150 de lei pe zi”, a precizat Marin Ion, director Institutul Viticol de la Valea Călugărească.

 

Oamenii angajați cu ziua au venit de la sute de kilometrii depărtare, în timp ce tinerii din zonă sunt plecați în străinătate pentru salarii de mii de euro.

Reporter Realitatea PLUS: „Ne aflăm într-o vie care se întinde pe 10 hectare cu soiuri risling italian. Acum, la culesul strugurilor lucrează 7 persoane, însă pentru această suprafață ar fi fost nevoie de aproximativ 13 zilieri”. 

Articolul precedentO masă de aer rece de origine polară va afecta o mare parte din țară
Articolul următorPrimăria Sfântu Gheorghe a predat terenul pentru construcția unui patinoar artificial modern lângă Arena Sepsi