Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni își redeschide porțile începând de marți, iar vizitatorii vor avea acces gratuit la toate expozițiile pe perioada vacanței de vară (16 iunie – 14 septembrie), informează reprezentanții instituției.

Activitatea cu publicul va fi reluată atât la sediul central, cât şi la cele două puncte din judeţul Covasna – Prima Şcoală Românească din Sfântu Gheorghe şi Casa Memorială “Romulus Cioflec” din localitatea Araci.

Pentru moment Muzeul Oltului și Mureșului Superior din Miercurea Ciuc, județul Harghita, rămâne închis, aici având loc lucrări de reparații, iar la Prima Şcoală Românească din din strada Váradi József, nr.38, Sfântu Gheorghe, vizitele se vor putea face doar cu programare

Expoziţia de arheologie – Aşezarea preistorică Păuleni-Ciuc „Dâmbul Cetăţii”, din str.Gábor Áron, nr.16, prezintă vestigii arheologice, reconstituiri ale unor locuinţe, complexe rituale, vetre de foc, cuptoare de ars ceramica şi un profil stratigrafic al sitului arheologic,cu explicaţii privind specificul culturilor din care provin acestea.

Prima şcoală românească din Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna, a fost atestată documentar în anul 1799. Punctul muzeal cuprinde cuprinde 4 încăperi: sala de clasă, vestibulul, biblioteca și locuința învățătorului. În acestea au fost adunate și expuse piese și documente reprezentative pentru istoricul învățământului confesional românesc ortodox din zonă.

Reprezentanții Muzeului transmit că pentru lunile iulie – august vizitatorilor li se pregătesc o serie de activități creative, atât pentru copii, cât și pentru adulți, cum ar fi ateliere de modelaj în lut, ateliere de pictură pe vase ceramice sau de scriere cu pana sau cu tocul.

Programul de vizitare este de marţi până vineri, între orele 10:00 – 16:00, iar sâmbătă și duminică vizitele se fac doar cu programare la numărul de telefon 0267 – 314139 sau pe e-mail la [email protected], cu cel puțin 48 de ore în avans și doar pentru maxim 5 persoane.

Pe durata vacanței de vară (până în data de 14 septembrie), accesul este gratuit pentru toate categoriile de public, iar după această dată vizitatorii vor achita o taxă de ghidaj specializat în valoare de 10 lei/grup (maxim 5 persoane), taxă îndrumare ateliere 5-10 lei/persoană (maxim 5 persoane).

 

Articolul precedentCHA CHA LITIX! Troleibuz în flăcări, în București
Articolul următor247 de cazuri de Covid-19 în județul Covasna