Directorul operatorului regional Gospodărie Comunală SA, Kozsokár Attila, a declarat marți, în cadrul unei conferințe de presă, că noile tarife la apă și canalizare au fost aprobate la sfârşitul săptămânii trecute de către autoritatea de reglementare de la București.

Majorarea tarifelor a fost inevitabilă întrucât preţul energiei electrice s-a triplat, iar inflația a depășit 10% în luna martie. Potrivit noii scheme de tarifare, un metru cub de apă costă 6,66 lei, un metru cub de apă uzată este 4,68 lei, iar prețul total, apă+canalizare este de 11,34 lei (cu TVA).

Kozsokár Attila a precizat că faţă de costul plătit anterior pentru energie, care se ridica la circa 500 de lei, acum societatea plăteşte circa 1.500 de lei per megawatt/oră – „A fost inevitabil, energia electrică reprezenta 16% din costurile noastre totale, iar acum este cea mai mare cheltuială pe care o avem”. Majoritatea furnizorilor de apă au scumpit deja tarifele la apă, iar alții, probabil, le vor majora în perioada următoare, la expirarea contractelor de electricitate.

Deoarece suntem printre cei mai mici operatori din țară, ca să putem asigura o anumită eficienţă sigur că trebuie să acoperim aceste costuri. În cazul unui operator mai mic aceste costuri de operare sunt proporţional mai mari faţă de operatorii mari, deoarece avem mai puțini clienți de deservit și iar costurile le distribuim către mai puțini oameni. Deservim în total 4 orașe și 15 comune, adică aproximativ jumătate din județ, iar pe măsură ce crește numărul localităţilor racordate, scad costurile” – a explicat Kozsokár Attila.

Cu vechile tarife, compania era pe locul 38 din cei 43 de operatori din țară, iar cu prețul actualizat se va clasa la mijloc, dar numai pentru o perioadă scurtă de timp, deoarece și alți operatori sunt nevoiți să majoreze prețurile, a mai explicat directorul.

O noutate este includerea în preţ a unei cote de dezvoltare, pe care Gospodărie Comunală SA încearcă de ceva vreme să o introducă în schema de tarifare, întrucat ar crea posibilitatea de acoperire a investitiilor mai mici sau mai mari. Cota reprezintă un total de 35 de bani pe metru cub, din care se preconizează că anual se vor putea strânge la nivelul judeţului între 3 şi 3,5 milioane de lei. Sumele vor putea fi folosite pentru investiţii în reţelele de apă şi canalizare, staţii de tratare, staţii de epurare şi de pompare.

Noile tarife se vor aplica de la 1 mai 2022.

Articolul precedentVIDEO | Guvernul vrea să majoreze pensiile din banii pe gaze. Ministrul Muncii, anunț fără precedent pentru români
Articolul următorNeglijența vă poate strica sărbătorile! Sfaturile pompierilor