Un pui de urs a fost lovit mortal de o maşină pe DN12 la Bixad, în judeţul Covasna.

Puiul de urs era împreună cu mama lui, când a coborât din pădure şi a dat să traverseze şoseaua, la ieşirea dinspre Bixad către Tuşnad.

Andrei Jani, paznicul de vânătoare: „Era cu mama, dar cred că el era în spate, în urma ursoaicei şi ursoaica a trecut şi puiul a fost lovit, el venea din urmă. Maşina a plecat, nu se ştie cine a fost, dar se văd urme de frâne pe drum”.

Un localnic a gasit ursuleţul mort la marginea drumului şi a alertat autorităţile. Pentru că este vorba de o specie strict protejată, moartea puiului de urs a fost anchetată de o echipă formată din poliţist criminalist, veterinar şi specialişti de la Agenţia Judeţeană de Mediu.

Specialiştii de la agenţia de mediu spun că astfel de incidente sunt tot mai dese în zonă, unde populaţia de urşi a sporit în ultimii ani. Paznicii de vânătoare spun că populaţia de urşi a crescut, iar animalele sunt nevoite să migreze în căutare de hrană.

Din păcate, autorităţile nu le-au făcut sălbăticiunilor culoare speciale de trecere peste drumuri şi căi ferate. Iar din cauza defrişărilor, habitatul urşilor s-a restrâns de la an la an.

Activiştii de mediu susţin că accidentele s-ar împuţina dacă ar exista aşa-numitele ecoducte, care să traverseze şoselele şi căile ferate! Numai pe Autostrada 1, în judeţul Sibiu, anul trecut au murit 5 urşi loviţi de maşini.

Articolul precedentRestricţii de circulaţie spre Şugaş Băi
Articolul următorDezvoltarea rurală, prioritatea Consiliului Judeţean Covasna