După succesul răsunător pe care l-a avut cu debutul său Fiul lui Saul/Son of Saul, pentru care a obținut Oscarul pentru Cel mai bun film străin, László Nemes revine cu Apusul/Sunset, prezentat în premieră la Veneția în 2018, unde a câștigat premiul criticilor FIPRESCI.

Păstrând predilecția pentru subiecte puternice, spații și timpuri istorice, regizorul maghiar pătrunde în universal unei civilizații la răscruce: Budapesta anului 1913. Imperiul Austro-Ungar, aflat în mijlocul Europei, înainte de izbucnirea Primului Război Mondial, se află la punctul de cotitură unde toate tensiunile europene accumulate coexist în modernitate și decădere morală. Aici allege regizorul să-și plaseze personajul principal și să-I descrie călătoria provocatoare. Apusul unei ere stă să înceapă și este pregătit să-și desfășoare forțele dramatice pe ecranele din România începând cu 21 iunie, fiind distribuit de Voodoo Films.

Vlad Ivanov, prezent la Sfântu Gheorghe

Actorul Vlad Ivanov va fi prezent la proiecția de gală, în premieră la Sfântu Gheorghe, a filmului Apusul/Sunset, miercuri, 19 iunie, de la ora 19:00, la Cinema Arta – by Cityplex Sfântu Gheorghe. Actorul va participa la finalul proiecției la o discuție cu publicul, moderată de Anna Maria Popa, directorul Teatrului „Andrei Mureșanu”. Biletele sunt disponibile aici: http://bit.ly/2XC1IKy.

Înainte să-l joace pe Oszkar Brill în Apusul/Sunset, Vlad Ivanov a jucat în filmul Hier, al maghiarului Balint Kenyeres’. În 2016 a avut apariții în trei filme selectate la Cannes: Toni Erdmann de Maren Ade, Bacalaureat de Cristi Mungiu și Câini de Bogdan Mirică. Câștigător al Premiului Criticilor din Los Angeles pentru excepționala interpretare a doctorului Bebe în 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile, versatilitatea lui Vlad Ivanov l-a poziționat drept unul dintre cei mai buni actori ai Europei. La fel ca în cinematografie, Vlad Ivanov este un actor de teatru recunoscut,  primind nenumărate premii și în țară pentru munca depusă în ambele domenii.

Actorii din rolurile principale sunt Juli Jakab și românul Vlad Ivanov – proaspăt întors de pe croazetă după premiera filmul La Gomera în regia lui Corneliu Porumboiu. Actorul român se află déjà anul acesta la cel de-al doilea rol în limba maghiară (după Hier, de Balint Kenyeres).

Poveste din primul Război mondial

Filmul spune povestea tinerei Irisz Leiter (Juli Jakab), care ajunge în capital Ungariei sperând să se angajeze croitoreasă în legendarul magazin de pălării, care a aparținut răposaților ei părinți. Cu toate astea, este refuzată de Oszkár Brill (Vlad Ivanov), noul proprietar.

În timp cemagazinul se pregătește de vizita unor oaspeți extrem de importanți, un domn o abordează pe Irisz căutându-l pe un anume Kálmán Leiter. Tânăra allege sămeargă pe urmele lui Kálmán, unica ei legătură cu un trecut pierdut.

Construind platourile de filmare în Budapesta, folosind jocuri de percepție între lumină și întuneric, precum și scene coregrafiate pentru a adduce Apusul în lumea fizică, reală, regizorul afirmă că: „Acest film este mărturia declarației mele de dragoste pentru cinema, la aproape un secol după filmul plin de speranță al lui Murnau, Sunrise, căruia-iaducem un omagiu. Sper ca Apusul să poarte în el unele dintre întrebările filmului lui Murnau.”

Privind către present și viitor, regizorul spune: „rădăcinile mele europene m-au făcut să îmi pun întrebări despre epoca în care trăim, cea în care au trăit strămoșii noștri (…) și despre ceea ce va urma. În lumea noastră modernă (…) tindem să uităm impactul puternic al dinamicii istoriei, și în iubirea noastră fără margini pentru tehnologie și știință, parcă uităm cât de aproape de distrugere ne pot aduce acestea. Cred că trăim într-o lume care nu e foarte diferită de cea de dinaintea Marelui Război din 1914. O lume complet oarbă față de forțele de distrugere își începe decăderea din interior. Pentru noi, istoria e acum… ”

Apusul/Sunset va  fi lansat în România de Voodoo Films, începând cu 21 iunie și vaputea fi văzut în București, Botoșani, Bistrița, Iași, Timișoara, Craiova, ClujNapoca, Constanța, Sfântu Gheorghe, Bârlad, Brașov, Lugoj, Pitești, Satu Mare, Târgu Mureș, Reșița, Caransebeș, Toplița, Petroșani, Slobozia, Arad.

Articolul precedentExcremente în butoi, pe o stradă din municipiul Sfântu Gheorghe
Articolul următorCurs de plante medicinale organizat de Asociaţia AgroSic