Vremea se schimbă radical. După temperaturi neobişnuit de ridicate pentru data din calendar, iarna lovește în plin România, potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).

Miercuri, 5 ianuarie, vremea se va menţine deosebit de caldă pentru prima decadă a lunii ianuarie, cu temperaturi maxime cuprinse între 7 şi 17 grade Celsius şi minime în general între -2 şi 7 grade Celsius.    

În vestul, nord-vestul şi parţial în centrul ţării, vor fi înnorări şi ploi pe arii relativ extinse, mai ales în a doua parte a intervalului. La munte, ziua va ploua în nordul Carpaţilor Orientali, iar noaptea la altitudini mari, vor fi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare.

 

În celelalte regiuni cerul va fi variabil ziua, apoi va prezenta unele înnorări, dar numai izolat se vor semnala ploi slabe, cu precădere în vestul Olteniei şi în nordul Moldovei.

Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări la munte, iar local, îndeosebi spre seară şi noaptea şi în vest, centru şi est. În zonele joase de relief, dimineaţa şi noaptea, pe arii restrânse va fi ceaţă.  

 

La Bucureşti, miercuri, vremea va fi predominant frumoasă, cu maxime de 14-15 grade Celsius şi o minimă de 2-4 grade Celsius. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab şi moderat.

Joi, 6 ianuarie, de Bobotează, iarna se întoarce în forţă. Conform meteorologilor, vremea se va răci faţă de ziua precedentă în sud-vestul, vestul, centrul şi nordul ţării, iar în rest, valorile termice se vor menţine cu mult peste mediile multianuale specifice perioadei.

Astfel, temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 5 şi 14 grade Celsius, iar cele minime între -2 şi 7 grade Celsius, mai coborâte în zonele depresionare. Cerul va avea înnorări, ziua în vest, nord şi centru, iar seara şi noaptea în sud, centru, nord şi est.    

Conform ANM, local şi temporar se vor semnala precipitaţii slabe în majoritatea regiunilor, în zonele joase va ploua şi, în a doua parte a intervalului, cu precădere în Transilvania şi Moldova, probabilitatea de transformare a ploilor în lapoviţă şi trecător ninsoare va fi în creştere.

 

La munte, treptat, vor predomina ninsorile. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări pe crestele montane, dar local în cursul zilei şi în regiunile centrale şi estice.  

Şi în Capitală apar ploile, iar valorile termice se vor menţine cu mult peste mediile multianuale specifice perioadei. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 13 grade Celsius, iar cea minimă va fi de 2-4 grade Celsius.    

Vineri, 7 ianuarie, procesul de răcire al vremii va continua, însă în sud şi sud-est valorile termice vor fi în continuare mai ridicate decât în mod obişnuit în această perioadă. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi ridicată în majoritatea regiunilor.

 

Articolul precedentFRF a ales noul selecționer – Cine va sta pe banca României – Răsturnare de situație – Boloni a fost „demis” în mai puțin de 24 de ore
Articolul următorBilanț coronavirus 5 ianuarie: 4.893 cazuri noi și 30 decese