Familiile cu cel puţin trei copii din Sfântu Gheorghe beneficiază din acest an, în anumite condiţii, de gratuitate la parcare şi reduceri la instituţiile culturale şi de agrement.

Primarul Antal Árpád a înmânat joi primele carduri pentru familii numeroase, o familie cu trei copii din Sfântu Gheorghe intrând oficial în posesia cardurilor care le asigură parcare gratuită şi reduceri la instituţiile culturale şi de agrement.

Până la această dată, comisia creată la nivelul Primăriei a aprobat deja 68 din cele peste 110 dosare depuse de familiile cu cel puţin trei copii din Sfântu Gheorghe, iar primele carduri personalizate vor fi distribuite în perioada următoare.

“Eu consider că este un gest din partea Primăriei către cei cu mulţi copii. Apreciez în mod deosebit doamnele care cresc trei sau mai mulţi copii, evident este un efort pentru părinţi. Ajutorul pe care îl acordăm este poate din multe puncte de vedere simbolic, cu toate că vorbim de parcare gratuită, facilităţi la instituţii de cultură şi agrement, dar eu cred că este un gest din partea noastră, ca ei să simtă că sunt importanţi pentru oraş. Consider că cea mai mare valoare este copilul şi cea mai bună investiţie este să ai cât mai mulţi copii”, a declarat primarul Antal Árpád după înmânarea cardurilor primei familii de beneficiari.

Condiţii mai avantajoase pentru acordarea cardurilor

Ca urmare a interesului ridicat pentru cardurile de facilităţi acordate familiilor cu cel puţin trei copii, Consiliul Local Sfântu Gheorghe a votat în luna ianuarie modificări la Hotărârea adoptată la sfârşitul anului trecut, modificări datorită cărora va creşte numărul familiilor eligibile.

În luna decembrie a anului trecut, Consiliul Local a adoptat proiectul privind acordarea de facilităţi pentru familiile cu cel puţin trei copii care au domiciliul sau reşedinţa în Sfântu Gheorghe. Astfel, până la această dată peste 110 familii şi-au depus dosarele pentru a beneficia de aceste facilităţi, dintre ele 68 fiind deja aprobate, restul urmând să fie evaluate în perioada următoare.

Datorită interesului ridicat pentru aceste facilităţi, şi pentru a veni în sprijinul cât mai multor familii eligibile, Consiliul Local Sfântu Gheorghe a adoptat unele modificări ale hotărârii. Cea mai importantă dintre ele se referă la faptul că depunerea dosarelor se poate face pe tot parcursul anului, nu doar în luna decembrie cum era iniţial. În acest sens, dosarele depuse până în data de 10 a fiecărei luni vor fi evaluate în acea lună, iar cele depuse după data de 10, vor fi evaluate în luna următoare.

De asemenea, conform noii hotărâri, este de ajuns ca doar unul dintre părinţi să fie angajat în câmpul de muncă, faţă de hotărârea iniţială unde ambii părinţi trebuiau să îndeplinească acest criteriu.

Copiii nu au voie să absenteze nemotivat de la şcoală

O altă modificare se referă la faptul că beneficiarii programului sunt familiile cu domiciliul sau reşedinţa în Sfântu Gheorghe care au minim trei copii dintre care cel puţin unul se află în întreţinerea acestora. În noul Regulament, termenul „familie” desemnează părinţii care au minim trei copii şi cel puţin unul dintre copii are vârsta de până la 18 ani, se află în întreţinerea acestora și locuiesc şi se gospodăresc împreună. În acest caz, doar minorii şi părinţii acestuia beneficiază de facilităţi.

O modificare importantă se referă la adeverinţa privind absenţele de la şcoală ale elevilor. Aceasta trebuie să fie din anul şcolar anterior, iar pentru a fi eligibil elevul nu trebuie să depăşească 20 de absenţe nemotivate în anul şcolar respectiv. Pentru copiii de grădiniţă sau clasa pregătitoare se va depune o adeverință privind înscrierea acestora la unităţile de învăţământ.

Importantă este şi precizarea privind domiciliul sau reşedinţa părinţilor, care conform regulamentului trebuie să fie la aceeaşi adresă, mai puţin în cazul divorţului.

Important! Toate dosarele deja depuse nu sunt afectate de aceste modificări şi vor intra în comisia de evaluare pe noul regulament.

Promovarea unui stil de viaţă sănătos

Această hotărâre are scopul promovării unui stil de viață sănătos și al înlesnirii accesului familiilor numeroase la cultură şi la serviciile publice aflate în subordinea Primăriei, şi astfel pe termen lung la creșterea calității vieții.

Hotărârea prevede gratuitate la parcare pentru familiile cu cel puţin trei copii, reduceri pentru accesul la instituțiile culturale şi la programele şi facilităţile de agrement ale municipalităţii din Sfântu Gheorghe şi Şugaş Băi.

Pentru a beneficia de aceste facilităţi, părinţii trebuie să aibă domiciliul sau reşedinţa în Sfântu Gheorghe, cel puţin unul dintre părinţi trebuie să aibă un loc de muncă, iar elevii să nu aibă mai mult de 20 de absenţe nemotivate în decursul anului şcolar anterior.

Articolul precedentMinor din Araci cercetat de poliţişti pentru furt din maşini
Articolul următorPrincipalele realizări din Sfântu Gheorghe în anul 2018