Problema imobilelor statului ale căror situații juridice sunt incerte a ajuns din nou pe masa discuțiilor la București.

La începutul săptămânii, Comitetul director al Asociației Municipiilor din România a avut o întâlnire cu premierul Ludovic Orban, dar și cu reprezentanți ai partidelor politice, în cadrul căreia s-a solicitat din nou identificarea soluțiilor legale pentru trecerea caselor de cultură în proprietatea autorităților locale.

Primarul Antal Árpád a declarat că procesele intentate de Municipalitate de-a lungul anilor „nu au avut consecințe”, iar soluția ar fi la Parlament, printr-o lege care să reglementeze averea sindicatelor.

„Am solicitat să se găsească soluții legislative pentru ca statutul acestor case de cultură să fie reglementat prin lege, iar imobile cum sunt cele ale Ministerului Transporturilor care sunt la CFR, de exemplu, sau ale MApN care nu sunt folosite, să fie predate către autorităţile locale (…) Tot ce înseamnă averea sindicatelor trebuie reglemetat în Parlament. Unii dintre reprezentanții partidelor m-au făcut naiv să cred că acest lucru se va întâmpla, pentru că nu vrea nimeni să se pună cu sindicatele, iar dacă cineva ar prezenta un proiect în fața Parlamentului, presiunea din partea sindicatelor ar fi foarte mare (…) După 30 de ani de la Revoluție încă nu există o lege care reglementează averea sindicatelor, și care să spună care este confederația sindicală care este urmașul de drept al sindicatului comunist (…) Practic, singura soluție corectă este să pornim de la ideea că acele sindicate reprezentau la vremea respectivă comunitățile locale, iar astăzi comunitățile locale sunt reprezentate de autoritățile locale. Este singura abordare corectă, din punctul meu de vedere, ca să nu mai intrăm în acest labirint, dar foarte elegant și diplomatic unul dintre liderii partidelor politice mari m-a făcut naiv să cred că acest lucru va putea fi reglementat, mai ales într-un an electoral”, a spus edilul.

Casa de Cultură a Sindicatelor din Sfântu Gheorghe a fost închisă în urmă cu aproape 8 ani, pentru neplata impozitelor către bugetul local. Între timp, datoria acumulată către Primărie a depășit un milion de lei.

Autorităţile locale au făcut nenumărate demersuri în trecut pentru transferarea clădirii în proprietatea Municipalității și repunerea în circuitul cultural, însă fără succes.

„Procesul dintre Casa de Cultură și Primăria Sfântu Gheorghe nu s-a terminat. Au fost foarte multe procese, din păcate, în cazul nostru lucrurile trebuiau să fie simple, pentru că vorbim despre o datorie foarte mare acumulată către Primărie, și noi am vrut să îi executăm (…) Procedura este foarte clară, nu este interpretabilă, asta am vrut să facem și cu sindicatele, le-am dat în judecată și din păcate ni s-a spus că nu le putem executa pentru că nu este a lor clădirea, ci a statului român, iar statul nu poate fi executat. Au trecut 30 de ani, și în tot acest timp sindicatele s-au folosit de aceste imobile, și nu vorbim doar de Casa de Cultură din Sfântu Gheorghe, ci și de hoteluri de la mare, de la munte”, a mai spus primarul Antal Árpád.

După 1989, majoritatea spaţiilor din incinta Casei de Cultură a Sindicatelor din Sfântu Gheorghe au fost închiriate unor instituţii sau firme private, funcționând în interior inclusiv sedii ale unor posturi de radio sau redacţii de ziare.

Foto: arhivă

Sursa: Realitatea de Covasna

Articolul precedentPeste 1.800 de elevi covăsneni participă la Evaluarea Națională
Articolul următorAproape 70% dintre locuitorii din Sfântu Gheorghe au plătit impozitele pe clădiri şi terenuri